Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom.Rikke Lykke.Nybolig Erhverv. Papirøen.

Fik du læst årets sidste Ugen i Ejendom: De skabte årets sidste store overskrifter

Nye navne i nye sammenhænge kom til at præge årets sidste overskrifter. Japanske arkitekter, nye direktører og akkvisitioner og nye ambitioner skabte ugen i ejendom før ejendomsbranchen gik på juleferie. Læs om Rikke Lykke, Jacob Gade, Søren Brogaard, Vinge, Papirøen, Scandinavian Shopping Center Partners og årets største svenske handel i denne uges Ugen i Ejendom

Kamilla Sevel

lørdag 23. december 2017 11:21

Der er altid meget, der skal i hus den sidste uge før jul. Sådan blev det også i år som finalen på et år, der har været hektisk hele vejen igennem. Den danske ejendomsbranche har været igennem en markant forandring de seneste år med en høj grad af stigende professionalisering, mange internationale investorer og mange nye aktører. Men der er stadig kun få danskere, der er gået den anden vej i ejendomsbranchen og har markeret sig internationalt.

Det er for tiden bestemt ikke nogen overraskelse, at der sker konsolideringer i hverken asset management eller andre af ejendomsbranchens store segmenter. Tænk bare på Standard Life og Aberdeen, der gik sammen tidligere i 2017. Men det er meget usædvanligt, at en dansker kommer i spidsen for integrationen. Det skete i denne uge med Rikke Lykkes udnævnelse til at stå for integrationen af Rockspring i Patrizia.

Efter at have øvet sig med integrationen af Spar Invest Property tidligere i år får hun nu med titlen som Head of Corporate Integration – og sideløbende med sin rolle som nordisk chef – ansvaret for at integrere både det paneuropæiske opkøb af Triuva i november og nu også Rockspring. Det er en cadeau til Rikke Lykke, men det er også dygtigt håndværk fra hendes side for relativt hurtigt efter at have etableret det danske og siden nordiske kontor begyndte hun at uddelegere, så hun kunne bruge mere tid på executive niveau i hovedkontoret i Augsburg.

Læs også Danske Rikke Lykke skal stå i spidsen for Rockspring integration

Det har altså nu ført til endnu en forfremmelse med ansvaret for integrationen af Rocksprings aktiver for 58 milliarder kr., og dermed kommer Patrizia op og får godt 300 milliarder kr. under vingerne og bliver blandt Europas top-10 investment managers.  Der er ikke mange i dansk ejendom, der på den måde har tråde ud i den internationale ejendomsbranche, hvis man ser bort fra for eksempel mæglere og advokaters del af et internationalt netværk. Blandt de øvrige, der har haft den slags poster er Tonny Nielsen, der forrige år valgte at forlade en toppost i netop Aberdeen til fordel for at starte for sig selv.

Jeg tror det er sundt ikke bare for den enkelte virksomhed, som får inkluderet danske værdier i sine internationale dispositioner, men også for den danske ejendomsbranche, som på den måde reelt får blandet blod med executive niveau i internationale ejendomsvirksomheder. Godt gået, Rikke Lykke! Og lad os gerne se mere af den slags fremadrettet – altså danske dygtige ejendomsfolk med internationale ambitioner.

I den danske del af branchen var der også vagtskifte i denne uge, hvor Nybolig Erhverv kunne offentliggøre, at et generationsskifte er i gang. Jacob Lund overtager stafetten fra John Lindgaard, og det er også symbolsk for det er et generationsskifte, der er i gang flere steder i branchen. Dedikerede erhvervsmæglere fik for alvor fodfæste i slut80erne og start90erne, og det er den generation, der nu er ved at slippe tøjlerne. Det er samtidig et led i “djøficeringen”, som også sker indenfor mange andre brancher, og det vil alt andet lige blive en opkvalificering af mæglerbranchen over en bred kam. Og inden nogle enten finder på at blive lidt fornærmede eller synes, at jeg tager munden for fuld, så er det faktisk en af de erhvervsmæglere, der i dag er i 60erne, som jeg her citerer anonymt for udsagnet om egen stand.

Læs også Jacob Lund bliver ny adm. direktør for Nybolig Erhverv København

Når vi taler konsolidering, så er en anden trend også blevet synliggjort denne uge: Samarbejde på tværs. Allerede for nogle år siden skrev jeg en række artikler til Estate Magasin årsnummer, hvor flere aktører udtalte, at de forventede at se nye samarbejdskonstellationer i de kommende år for at opkvalificere rådgivning og beslutninger. Det er SSCP et godt eksempel på. De tidligere Steen & Strøm folk Claus Tüchsen og Søren Brogaard er gået sammen med blandt andet advokat Stig German Mathiasen fra Lundgrens og Nordic Property Managements Henrik Duhn, CEO i Nordic Property Management og tidligere CEO og bestyrelsesformand i Unibail-Rodamco Nordic samt Lars Backemar, MRICS, Senior Advisor i Backemar Consulting, er gået sammen for at danne et selskab, der rejser kapital og investerer i shoppingcentre. Jeg tror, vi kommer til at se mere til den slags tværfaglig rådgivning og selskaber, der kan komme langt mere holistisk rundt om de investeringer og beslutninger, der skal tages.

Læs også Ny centerinvestorgruppe vil hente 2-3 milliarder kr. til butikscenterinvesteringer

Her tæt på jul blev vi også mindet om, at træerne vokser ikke ind i himlen. I forrige uge viste det sig, at solstrålebyprojektet Vinge med en tæt by, der skulle vokse op på bar mark omkring en station, ikke hang økonomisk sammen for Frederikssund Kommune. Nu er samarbejdet med AP Pension derfor alligevel ikke på skinner, og MT Højgaard er foreløbigt ude. Det er naturligvis en trist historie for Frederikssund og ikke mindst for skatteborgerne, som ser ud til at få en ekstraregning, men det kan også være – og er forhåbentlig – et tegn på, at der er nogle andre stopklodser i markedet i dag end der var for 10 år siden, hvor tingene fik lov til at køre langt mere af sporet end det ser ud til, at de gør nu.

Læs også Vinge giver kaos i Frederikssund kommunes økonomi

Hvis man ser bort fra den konkrete sag, som er rigtig ærgerlig, så er det en nyttig observation, at vi her ved udgangen af et år, der på mange måde kun har været i opgang, og hvor jeg gang på gang er blevet præsenteret for spørgsmålet “hvorlænge kan det blive ved” også husker hinanden på at bevare jordforbindelsen. Og så kunne AP Pensions Peter Olsson da også fortælle til Estate Media i denne uge, at aftalen ikke er helt død:

– Det er et kæmpe projekt, hvor meget skulle gå op i en højere enhed, og der har vi bare måtte konstatere, at vi ikke kunne finde hinanden i denne omgang. Når kommunen har genovervejet, hvordan projektet skal genudbydes, så vil vi rigtig gerne forhandle igen, for Vinge er et meget spændende projekt med et stort potentiale, sagde Peter Olsson til Estate Media.

Læs også AP Ejendomme klar til at forhandle igen om Vinge byggeri

Det var også ugen, hvor en stor svensk handel kunne offentliggøres. Akelius, der også er i Danmark solgte en portefølje til Carnegie, og med en transaktionssum på godt 2 milliarder kr., ja så var den langt fra årets største danske handel som var salget af Danica-butikscentre til ATP Ejendomme for 6,9 milliarder kr. Det ser ud til, at 2017 for alvor blev året, hvor vi løftede transaktionsniveauet til nye højder i Danmark – også i forhold til vores nordiske naboer.

Læs også Akelius sælger 27 ejendomme for 2,5 milliarder kr. 

Og vi kunne da også i denne uge bringe Øresundsinstituttets seneste analyse, der viser, at svenske investorer har investeret ikke  mindre end 18 milliarder kr. i Danmark i 2017. Det blev også en af ugens absolut mest læste nyheder.

Læs også Svenske ejendomsinvestorer har købt for 18 milliarder kr. ejendomme i 2017

Endnu ved vi ikke hvem lejeren bliver for det er ikke offentliggjort, men på Rådhuspladsen er der i Absalons Gård udlejet til en lejer, der skal bruge 11. kvm. per lejer – 11 kvm! Det er ikke mange år siden, at tommelfingerreglen sagde 25 kvm. per medarbejder. Hvis den samlede kontormasse kan blive udnyttet på det niveau, ja så er der altså rigtig, rigtig mange kvm. klar til tomgang i hele Danmark. Det kan det naturligvis ikke, men det bemærkelsesværdige er alligevel, at der ikke er tale om en nybygget, topfleksibel ejendom, men en ældre ejendom, der er blevet renoveret til at kunne bruges så optimeret.

Læs også Ny lejer bruger kun 11 kvm. per medarbejder på Rådhuspladsen

I denne uge blev det også offentliggjort, at det blev japanske Kengo Kuma, der vandt over Big til at tegne vandkulturhuset på Papirøen i centrum af Københavns Havn. Københavns Havn er et udstillingsvindue for arkitektur for borgere, tilrejsende, branchen og meget andet. Tænk bare på, hvad den sorte diamant har gjort for SHL, og operahuset for Henning Larsen på trods af diskussioner om den endelige udformning. Jeg kender ikke Kengo Kuma, og jeg er helt sikker på, at der er tungtvejende årsager til, at projektet er bedre end de øvrige.

Læs også Japanske Kengo Kuma vinder over Big i konkurrence om vandkulturhus på Papirøen

Men som redaktør for et branchemedie synes jeg alligevel, at der er et dilemma i, at vi forpasser muligheden for at et dansk arkitektfirma får muligheden for et udstillingsvindue. BIG – og for den sags skyld – flere andre af vores store globale arkitektvirksomheder ville have været fantastisk at have som en del af havnefronten på samme måde som Henning Larsen og SHL og Kasper Danielsen og de øvrige af den ene eller den anden grund udgør et levende bagtæppe i den indre havn som kendte danske arkitekter også gør på Aarhus Ø, i Vejle, på havnefronten i Aalborg og andre signaturbeliggenheder.

Er det old school og måske lidt forstokket og protektionistisk at tænke “køb kun dansk” a la sloganet fra 80erne? Absolut, og det hverken holder eller er bevæggrunden, men mere at når nu resten af verden lovpriser de danske tegnestuer og rigtig gerne vil have dem til at tegne signaturværker rundt omkring fordi det tiltrækker opmærksomhed, så kunne det også være fint, at vi havde flere af dem på nøglebeliggenheder i vores egen baghave.

Samlet set var det en meget tung nyhedsuge, som det ofte er helt op til jul, mens det stilner af i ugen derefter. Derfor ved jeg også med sikkerhed, at der sidder rigtige mange fra branchen rundt om nu og lige skal falde ned, inden julefreden kan sænke sig. Sænk skuldrene, pust ud og husk julefreden, eftertænksomheden og højtideligheden imellem gaverne, konfekten og duften af gran.

Rigtig godt nytår!

Ugen i Ejendom er tilbage i uge 1. Hjertelig tak for året, der gik til alle i branchen fra hele Estate Media.

 

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Gefion vil bygge 24.200 kvm ungdomsboliger og hotel på Amager

Byggeri, Investering, København / mandag 17. december 2018

Rambøll køber amerikansk virksomhed med 900 ansatte

Rådgivere, Virksomheder og mennesker / mandag 17. december 2018

Pensionskasse køber flerbrugerejendom i Herning til 97 millioner kr.

Pluss, Kontor, Transaktioner / mandag 17. december 2018

Ugen i Ejendom: Hertil og ikke længere

Ugen i ejendom / fredag 14. december 2018

Tre selskaber investerer over en halv milliard kr. i ny Østre Landsret

Byggeri, Investering, København / fredag 14. december 2018

Pensiondanmark dropper samarbejde med Peter Norvig og Living Homes

København / fredag 14. december 2018

Kommende konferencer

Torsdag den 17. januar kl. 12:00

Boligdagene 2019

- turbulent marked, fællesskab og nye segmenter

Torsdag den 24. januar kl. 09:00

Forstædernes liv langs fremtidens ringbane

- milliarder i spil mellem Lyngby og Ishøj

Jobmarked

Nyeste opslag

   

Medarbejder til køb, salg og leje af ejendomme

       

Asset Manager

       

Projektchef til projektudvikling

       

Erfaren projektudvikler

       

Ejendomsadministrator for Castellum

   

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland