Nykredit tror på 7 procent prisstigning i København på trods af boligkrise i Stockholm
De svenske huspriser har været faldende over de sidste tre måneder. Det mener Nykredit kan påvirke det danske opsving på boligmarkedet negativt. På trods af den svenske boligkrise, tror Nykredit stadig, at markedet stiger 7 procent i København.
De seneste tal fra Valueguard viser, at huspriserne i Sverige faldt med 1,5 procent i november. Dermed er huspriserne faldet uafbrudt over de seneste tre måneder med i alt 4,2 procent. Man skal tilbage til slutningen af 2011 for senest at finde tre på hinanden måneder med prisfald.
Prisfaldet er størst i Stockholm, hvor huspriserne dykkede med 2,4 procent i november. Her er huspriserne nu samlet set faldet med 6,3 procent over de seneste tre måneder. Ejerlejlighedsmarkedet viser det samme billede.
– De seneste måneders tydelige prisfald er bekymrende. Prisfaldet sker efter en årrække, hvor priserne er steget voldsomt. Ikke mindst på ejerlejlighedsmarkedet i Stockholm, hvor priserne årligt er steget med ca. 13% siden starten af 2013. Det kan i den sammenhæng ikke afvises, at prisstigningerne er blevet forstærket af spekulation. Særligt ikke med tanke på, at boligpriserne aldrig tidligere har været højere set i forhold til det almindelige indkomstniveau. I den sammenhæng er det også værd at bemærke, at husholdningernes gæld steget mere end indkomsterne – ligeledes til historiske høje niveauer, siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.
En af forklaringerne er, at boligbyggeriet i øjeblikket er rekordhøjt i Sverige. Særligt i Stockholm, hvilket løfter udbuddet af boliger til salg og giver anledning til et nedadrettet pres på priserne.
Prisfaldet skal dertil også ses i sammenhæng med, at færre svenskere har lyst eller mulighed for at købe en bolig ved de nuværende høje prisniveau. Konkret koster et typisk hus i Sverige fortsat over 7 gange så meget som den typiske årsindkomst, hvilket er et rekord højt niveau. Niveauet er endnu højere i Stockholm, hvor den almindelige førstegangskøber uden en betydelig formue i bagagen praktisk set er blevet presset ud af boligmarkedet.
Endelig er der blevet gennemført en række krav til øget afdrag for nye boligejere med en høj gæld, som giver yderligere nedadgående pres på priserne. Finanstilsynet i Sverige forventer, at kreditstramningerne isoleret set vil trække huspriserne ned med 1,5 procent på landsplan og 3,0 procent i Stockholm.
– Det er derfor også vores forventning, at de betydelige prisfald på boligmarkedet vil fortsætte over de kommende måneder. Særligt i og omkring de store byer. Prisfald på over 25% på ejerlejlighedsmarkedet i Stockholm er ikke urealistiske, siger Tore Stramer.
Han mener, at der er en betydelig risiko for, at svensk økonomi kommer til at skuffe fælt i 2018, og at en recession kan ramme svensk økonomi i 2018, hvis boligprisfaldet fortsætter.
– En recession i Sverige vil ligeledes giver ridser i væksten herhjemme med tanke på at Sverige er vores andet største eksportmarked. Når det er sagt, så vil det kun give en lille kosmetisk ridse i vækstlakken herhjemme. Opsvinget herhjemme tegner med andre solidt, også selvom svensk økonomi skulle komme i problemer, siger Tore Stramer.
Ifølge Nykredits tal er ejerlejlighedspriserne i Oslo faldet med cirka 11 procent siden april modsat København, hvor ejerlejlighedspriserne fortsat stiger med over 10 procent årligt.
– Vi forventer ikke lignede prisfald i København. Det skal bl.a. ses i lyset af, at prisudviklingen på det Københavnske ejerlejlighedsmarked har været noget mere moderat end i både Oslo og Stockholm i årene efter finanskrisen. Når det er sagt, så viser udviklingen i såvel Oslo og Stockholm, at risikoen for prisfald bestemt ikke skal negligeres i København. Vores hovedscenarier er dog fortsat prisvæksten aftager til et niveau omkring 7 procent næste år, siger Tore Stramer.
( Besøgt 731 gange, 1 besøg i dag )
Kommentarer
Fem stærke investorer kæmper om at være med til at udvikle Vollsmose
Byudvikling, Investering, Odense / torsdag 21. januar 2021
Karen Mosbech: Jeg har behov for et nyt kapitel med mere fleksibilitet
Pluss, Virksomheder og mennesker / torsdag 21. januar 2021
Ny projektudviklingschef i FB Gruppen
Projektudvikling, Byudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 21. januar 2021
Kaare Dybvad bliver indenrigs- og boligminister: – Jeg er stolt
Virksomheder og mennesker / torsdag 21. januar 2021
Coop køber Peter Zobel-ejendomme for trecifret millionbeløb i Nordsjælland
Pluss, Investering, Retail, Transaktioner / onsdag 20. januar 2021
Pensionskasser satser mere og mere på ejendomme – runder 200 milliarder kr.
Investering / torsdag 21. januar 2021





Kommende konferencer
Tirsdag den 26. januar kl. 10:00
WEBINAR Joint venture og strategiske partnerskaber
– fælles udvikling af ejendomme og værdier
Tirsdag den 2. marts kl. 09:00
Erhvervs- og boligmarkedet i Køge 2021
- fra købstad til knudepunkt
Estate Podcast
Seneste nyheder
- Fem stærke investorer kæmper om at være med til at udvikle Vollsmose
- Karen Mosbech: Jeg har behov for et nyt kapitel med mere fleksibilitet
- Ny projektudviklingschef i FB Gruppen
- Kaare Dybvad bliver indenrigs- og boligminister: – Jeg er stolt
- Coop køber Peter Zobel-ejendomme for trecifret millionbeløb i Nordsjælland
- Pensionskasser satser mere og mere på ejendomme – runder 200 milliarder kr.
- Investorgruppe køber op til stort boligprojekt i Københavns Sydhavn
- 42 procent forventer lavere priser på detailejendomme
- Private erhvervsfolk stifter asset management-selskab for velhavere
- 3XN vinder nyt robotdomicil til kvart milliard kr.