Estate Media –

Nyheder – Danmark

Nykredit tror på 7 procent prisstigning i København på trods af boligkrise i Stockholm

De svenske huspriser har været faldende over de sidste tre måneder. Det mener Nykredit kan påvirke det danske opsving på boligmarkedet negativt. På trods af den svenske boligkrise, tror Nykredit stadig, at markedet stiger 7 procent i København.

Martin Burlund

mandag 18. december 2017 10:27

De seneste tal fra Valueguard viser, at huspriserne i Sverige faldt med 1,5 procent i november. Dermed er huspriserne faldet uafbrudt over de seneste tre måneder med i alt 4,2 procent. Man skal tilbage til slutningen af 2011 for senest at finde tre på hinanden måneder med prisfald.
 
Prisfaldet er størst i Stockholm, hvor huspriserne dykkede med 2,4 procent i november. Her er huspriserne nu samlet set faldet med 6,3 procent over de seneste tre måneder. Ejerlejlighedsmarkedet viser det samme billede.
  
– De seneste måneders tydelige prisfald er bekymrende. Prisfaldet sker efter en årrække, hvor priserne er steget voldsomt. Ikke mindst på ejerlejlighedsmarkedet i Stockholm, hvor priserne årligt er steget med ca. 13% siden starten af 2013. Det kan i den sammenhæng ikke afvises, at prisstigningerne er blevet forstærket af spekulation. Særligt ikke med tanke på, at boligpriserne aldrig tidligere har været højere set i forhold til det almindelige indkomstniveau. I den sammenhæng er det også værd at bemærke, at husholdningernes gæld steget mere end indkomsterne – ligeledes til historiske høje niveauer, siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer. 
En af forklaringerne er, at boligbyggeriet i øjeblikket er rekordhøjt i Sverige. Særligt i Stockholm, hvilket løfter udbuddet af boliger til salg og giver anledning til et nedadrettet pres på priserne. 
 
Prisfaldet skal dertil også ses i sammenhæng med, at færre svenskere har lyst eller mulighed for at købe en bolig ved de nuværende høje prisniveau. Konkret koster et typisk hus i Sverige fortsat over 7 gange så meget som den typiske årsindkomst, hvilket er et rekord højt niveau. Niveauet er endnu højere i Stockholm, hvor den almindelige førstegangskøber uden en betydelig formue i bagagen praktisk set er blevet presset ud af boligmarkedet.
 
Endelig er der blevet gennemført en række krav til øget afdrag for nye boligejere med en høj gæld, som giver yderligere nedadgående pres på priserne. Finanstilsynet i Sverige forventer, at kreditstramningerne isoleret set vil trække huspriserne ned med 1,5 procent på landsplan og 3,0 procent i Stockholm.
 
– Det er derfor også vores forventning, at de betydelige prisfald på boligmarkedet vil fortsætte over de kommende måneder. Særligt i og omkring de store byer. Prisfald på over 25% på ejerlejlighedsmarkedet i Stockholm er ikke urealistiske, siger Tore Stramer.
  
Han mener, at der er en betydelig risiko for, at svensk økonomi kommer til at skuffe fælt i 2018, og at en recession kan ramme svensk økonomi i 2018, hvis boligprisfaldet fortsætter. 
– En recession i Sverige vil ligeledes giver ridser i væksten herhjemme med tanke på at Sverige er vores andet største eksportmarked. Når det er sagt, så vil det kun give en lille kosmetisk ridse i vækstlakken herhjemme. Opsvinget herhjemme tegner med andre solidt, også selvom svensk økonomi skulle komme i problemer, siger Tore Stramer.
 
Ifølge Nykredits tal er ejerlejlighedspriserne i Oslo faldet med cirka 11 procent siden april modsat København, hvor ejerlejlighedspriserne fortsat stiger med over 10 procent årligt.
– Vi forventer ikke lignede prisfald i København. Det skal bl.a. ses i lyset af, at prisudviklingen på det Københavnske ejerlejlighedsmarked har været noget mere moderat end i både Oslo og Stockholm i årene efter finanskrisen. Når det er sagt, så viser udviklingen i såvel Oslo og Stockholm, at risikoen for prisfald bestemt ikke skal negligeres i København. Vores hovedscenarier er dog fortsat prisvæksten aftager til et niveau omkring 7 procent næste år, siger Tore Stramer.
Læs mere: Nykredit: Det er meget gunstigt at bygge nu

Kommentarer

Seneste nyt

Ugen i Ejendom: Tetris og Marienlyst, PropTech og seniorboliger

Ugen i ejendom / lørdag 24. august 2019

Artha sælger Marienlyst Strandhotel til svenske Midstar

Hotel, Transaktioner / torsdag 22. august 2019

– De er jo lidt aggressive

Podcast / fredag 23. august 2019

Jeudan opjusterer med 30-40 millioner kr.

Regnskab og resultater / fredag 23. august 2019

Kolding Kommune udbyder ny bydel på 30.000 kvm

Byudvikling / fredag 23. august 2019

Agat ændrer i organisationen

Virksomheder og mennesker / fredag 23. august 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Regional byggeleder til Ejendomskontor Kolding

       

Property manager/ejendomsadministrator

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland