Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Prisregn til problemfyldt byggeri, rekordtransaktion og valg med status quo resultat

En begivenhedsrig uge med et meget spændende kommunevalg gav genlyd over hele landet i den forgangne uge. Men når alt kommer til alt blev konsekvenserne for ejendomsbranchen i de store byer minimale. Den gode kurs, der er på byudviklingen i Danmarks store byer fortsætter, og i København er udfordringen med samspillet mellem S og Enhedslisten fortsat - helt som hidtil

Kamilla Sevel

lørdag 25. november 2017 0:50

Valguger er altid spændende og når det er kommunalvalg er det helt konkret spændende, fordi det kan være knald eller fald for igangværende projekter rundt om i landets kommuner. Men i de byer, der for alvor præger ejendomsbranchen fik byudviklingen lov til at køre videre i samme spor som de seneste 4 år. Thomas Kastrup-Larsen bragede frem i Aalborg, Jacob Bundsgaard blev i Aarhus, Peter Rahbæk-Juel, der for første gang kandiderede til borgmesterposten fik et flot valg i Odense, og endelig fik Frank Jensen endnu engang understreget, at han er god til at være politiker med en bred forankring af sin egen overborgmesterpost.

Med den sære magistratskonstruktion i København er det altid spændende for ejendomsbranchen, hvem der kommer ind på posten som miljø- og teknikborgmester. Det blev igen Enhedslisten, der satte sig på den post, og dermed er der formentlig udsigt til 4 år mere, hvor nogle af ejendomsbranchens aktører vil være ved at kløjs i skepsis overfor store nyudviklinger, modvilje mod P-pladser og alt andet end offentlig trafik og fortsat skrapt fokus på den grønne profil.

På den anden side må man vel sige, at det er en situation som ejendomsbranchen er ved at lære at agere i…

Mest spændende netop i København er nok udviklingen i sagen om Amagerfælled kvarteret. Frank Jensen vendte på en tallerken i løbet af valgkampen, da han kunne se, at han stod alene om at fastholde, at byplanen følges. Derfor blev sagen skudt til hjørne ved at vedtage, at en ny placering skal undersøges.

Læs også Amager Fælled byggeri afgøres først i 2018

Personligt synes jeg det er en besynderlig sag. Man har altid lov til at blive klogere og derfor ændre sine betragtninger, men der er tale om en forholdsvis lille bebyggelse og samtidig er det i mine øjne ret risikofyldt for hele sammenhængskraften i Ørestad, hvis man tager den sidste del ud af en masterplan, der skulle skabe en fælles dynamik. Nå ja, og så er der jo også det, at metrostationen til bydelen sådan set allerede er bygget. Hvis man havde vidst, at der ville komme ballade om at gennemføre masterplanen, så skulle man nok være startet fra oven og nedad, og så have droppet den sidste snas på spidsen af Ørestad Syd. Men det kunne man jo ikke vide dengang!

Nu får vi undersøgt alternativerne, og så bliver det en af de ting, som Frank Jensen og Ninna Hedeager Olsen skal se at finde en løsning på.

Ugens største nyhed var en rekordtransaktion. ATP Ejendomme købte halvdelen af Danicas butikscenterportefølje. For mange aktører i markedet tror jeg ikke, der er den helt store forskel på om det er Danica eller ATP Ejendomme, der investerer – eller for den sags skyld PensionDanmark, PFA eller Industriens Pension. Mange af prioriteringerne er de samme, og da de oven i købet er begyndt at gå sammen om flere og flere investeringer, så kan det være svært at “kende” forskel. Derfor er det på trods af investeringens størrelse ikke en handel, der giver lige så meget genlyd, da den bortset fra, at der nu er to til at bære investeringer i kommende opgraderinger, næppe ændrer ret meget i strategi eller overordnet udvikling.

Læs også ATP Ejendomme investerer 6,9 milliarder kr. i 16 danske butikscentre

Dermed er den ikke lige så spektakulær som den handel sidste år, der beløbsmæssigt lå i samme liga, hvor Dades fik solgt godt 50 procent af selskabet, og dermed kunne åbne op for en helt ny ekspansiv strategi. Det bliver spændende at se, om markedet har ret eller ATP Ejendommes køb rent faktisk kommer til at skabe øget diversificering i det attraktive butikscentermarked. Et marked, der på få år er gået fra at være koncentreret på stort set to store investorer i form af Dades og Danica/Steen & Strøm til at rumme langt flere både nationale og internationale investorer som Klepierre (Steen & Strøm), NREP, CBRE Global Investors, Solstra, Triton, SG Nordic, Citycon, Unibail-Rodamco foruden flere mindre.

På få uger har Mærsk-bygningen i København fået tre priser af forskellig slags. Først på ugen blev C.F. Møller udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research ved World Architecture festival, dernæst var det SLA, der vandt Scandinavian Green Roof Award for bygningens grønne tag og nu har Mærsk Tårnet vundet en pris for kobberfacaden.

Læs også Mærsk Tårnet vinder tredje pris på en uge

Og her er det, at jeg ikke kan lade være med at få øje på det lidt absurde i, at byggeri, der har haft så mange udfordringer, overskredet budgetter og var et af dem, der førte til fyringen af Bygningsstyrelsens direktør, nu pludselig er helt fantastisk. Hvor er det, at det går galt? Er det fordi, at vi for at skabe exceptionelle byggerier er nødt til at have flere penge til rådighed. Så der reelt bliver underbudgetteret. Eller er det fordi, at man i uddelingen af priser – som et spejl af byggeriets problemer generelt – selvfølgelig ikke ser på den samlede case, men kun på det ydre udtryk, arkitekturen.

Priserne bliver jo kun givet for det visuelle output og ikke for om projektet har været vellykket.  Jeg synes bestemt, at Mærsk tårnet giver noget unikt til snitfladen mellem Nørrebro og Østerbro, og jeg tror på alle måder, at byggeriet er med til at tilføre København yderligere status også på det designmæssige område. Men hvorfor er det så svært at skabe arkitektur, som både er godt nok til at blive prisbelønnet og som også har udviklet sig efter planen og til tiden. Det bør ikke være et modsætningsforhold, og det bør mane til eftertanke, at det ikke så sjældent alligevel bliver det.

I sidste uge skrev jeg om, at Food & Beverage markedet er i kraftig vækst. Det gælder ikke bare i shoppingcentre og tomme detaillokaler, men nu også i form af at hver by vil have sit madmarked. Det var lidt det samme vi så i 90erne, hvor kulturhusene rullede over landet. Her var der også byer med 10 km. mellemrum, der med en eller anden form for konsulentundersøgelse i hånden mente, at der var opland nok til, at de begge kunne opføre et kulturhus. Det skete heldigvis ikke, og derfor er de ret levedygtige de fleste af dem, der kom på banen.

Læs også Torvehal til 125-175 millioner kr. på vej på Frederiksberg

Nu er guldægget i forhold til at skabe liv og omsætning madmarkeder med det første og mest succesfulde i form af Torvehallerne i København, og derfor øjner mange kommuner en mulighed for succes. Men strategien er farlig for det er helt essentielt, at både oplandet og attraktiviteten er meget høj for at tiltrække det antal mennesker og omsætning, der skal til. Frederiksberg er et af de seneste steder, hvor der nu bliver planlagt madmarked, og investorerne har – klogt nok – taget skaberen af Torvehallerne på Israels Plads, Hans Peter Hagens, med om bord i planlægningen. Tæt ved på Vesterbrogade døjer ejerne af det nyåbnede West Market nemlig med svagt besøgstal og adskillige sager omkring huslejefastlæggelse i forbindelse med svigtende omsætning.

Denne uge blev også ugen, hvor endnu en international investor i form af CapMan rykkede til Aarhus, hvor Arresødal Slot langt om længe blev solgt og bibeholdt som sundhedsejendom, og hvor lægemiddelagenturet blev placeret et andet sted og dermed tvang Solstra til at trække i arbejdstøjet igen og finde nye lejere til Copenhagen Towers i Ørestad.

Læs også Capman køber 340 lejligheder af Domis i Aarhus

Læs også TrueMarketValue har formidlet salget af Arresødal til OK-fonden

Læs også Solstra: Vi fortsætter med plan A

Det var ugen, hvor Henning Larsen Architects højst usædvanligt for arkitektfirmaer, ansatte en række profiler, der ikke har forankring i arkitektbranchen for at få gang i den internationale ekspansion, hvor CBRE håbede på mere spekulativt kontorbyggeri, og hvor de svenske boligpriser begyndte at falde.

Læs også Henning Larsen styrker den internationale forretning med 3 nye profiler

Læs også CBRE tror på mere spekulativt kontorbyggeri

Læs også Svenske boligpriser falder efter lang periode med stigninger

Og endelig så var det ugen, hvor BS Briefing udkom i levende billeder. Vi optog i sidste uge et TV-indslag, hvor en række kendte fra branchen fortæller om deres syn på 2018. Se den her

I næste uge deltager over 120 mennesker fra branchen på Estate Medias konference Erhvervs- og Boligmarkedet i København. Jeg skal være moderator, og jeg glæder mig rigtig meget til at høre om de nye store udviklingsprojekter sammen med mere end 120 andre fra branchen.

Rigtig god weekend!

( Besøgt 572 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Bonnier køber Estate Media – ser store muligheder

Transaktioner, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. oktober 2020

Vestjyske erhvervsmæglere har svært ved at skaffe lagerlokaler

Industri og logistik / onsdag 21. oktober 2020

Ny ejer af Danbolig Erhverv København – nordsjællandsk partnerkreds ud

Pluss, Erhvervsmæglere, København, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. oktober 2020

Køber sjællandsk lejlighedskompleks for trecifret millionbeløb

Bolig, Investering, Transaktioner / tirsdag 20. oktober 2020

Østjysk Bolig finder midlertidig forretningsfører efter fyring og politianmeldelse

Almene, Bolig, Jura / onsdag 21. oktober 2020

A.P. Møller-Mærsk køber naboejendom for 420 millioner kr.

Pluss, Investering, Kontor, København, Transaktioner / tirsdag 20. oktober 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 27. oktober kl. 09:00

Investering i fremtidens almene boliger

- grønne renoveringer for milliarder i den blandede by

Tirsdag den 3. november kl. 09:00

Boliglejeret

- de væsentlige og grundlæggende principperEstate Podcast

Seneste nyheder