Mærsk Tårnet tegnet af C.F. Møller.
Mærsk Tårnet er tegnet af C.F. Møller

SLA’s grønne tag på Mærsk Tårnet er Skandinaviens bedste

Scandinavian Green Roof Award går i år til det kæmpemæssige grønne tag, som SLA har designet til Københavns Universitets nye vartegn Mærsk Tårnet. Det 5000 kvm store grønne tag er anlagt af Skælskør Anlægsgartnere i samarbejde med Byggros og Birkholm Planteskole. Bygningen er tegnet af C.F. Møller. Ingeniør er Rambøll.

Det grønne tag er designet med en høj grad af vild natur, der vha. tjørnebuske, natureng og egetræer genetablerer Københavns gamle offentlige Græsningsfælled, der frem til 1840’erne strakte sig helt ind til Skt. Hans Torv. Derudover er tilført en række eksotiske træarter som en hilsen til det multikulturelle Nørrebro, der samtidig gør både tag, bygning og park mere bæredygtigt og robust ifht. fremtidige klimaforandringer.

– SUND Naturpark og det grønne tag tilbyder en række nye funktionelle og sociale værdier til Nørrebro. Tagets stærke natur har et særligt designet jordlag, der skaber selvregulerede økosystemer og som kan håndtere selv 100-års skybrudshændelser og genbruger vandet i parken og i bygningen. Taget har ekstrem høj biodiversitet med indfødte engtyper og store træer. Og så er det offentligt tilgængeligt fra både bygning og park, hvilket gør det muligt for alle at opleve Københavns nye vilde natur helt tæt på, siger Stig L. Andersson, grundlægger og designdirektør i SLA.

Juryens motivation for at tildele SLA prisen lyder:

– Mærsk Tårnets grønne tag formår med succes at forene en meget stor tagflade på 5.000 kvm med sofistikeret design og genetablering af forskellige danske habitater. Det offentlige grønne tag bidrager med et samfundsmæssigt ansvar ved primært at være baseret på genbrugsmaterialer og reducerer regnvandsafstrømningen under skybrud betydeligt for optimal klimatilpasning i et tæt byområde.

Scandinavian Green Roof Award gives hvert år til et bemærkelsesværdigt grønt tag i Skandinavien, der nytænker temaer som biodiversitet, udnyttelse af regnvand, rekreativ værdi, bærdygtighed og innovativt design.

Det er tredje gang på fire år at SLA vinder prisen, og tegnestuen er således efterhånden en uofficiel nordisk mester i grønne tage. SLA’s tidligere vinderprojekter er Egedal Rådhus (2016) og Novo Nordisk Naturpark (2014). Af nuværende projekter med grønne tage kan især nævnes skibakken og det grønne tag på Amager Bakke, som SLA designer for BIG.

Læs også: Mærsk Tårnet vinder stor arkitektpris. Lær mere om den særprægede bygning her:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder