Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Ny bydel på vej i København

Ugens mest læste nyhed blev nyheden om, at lokalplanen efter en lang proces er faldet på plads for Postgrunden med et bredt flertal. København får en helt ny bydel med 7 højhuse. Flintholm får et helt nyt domicil og Nordicom er kommet på banen igen.

Kamilla Sevel

lørdag 11. november 2017 1:53

Postgrunden i København kom denne uge hele vejen igennem Teknik- og Miljøudvalget og ser nu ud til at videre til vedtagelse sidst i november. Det er en stor beslutning, der er tale om, for Postgrundsprojektet kommer til at tilføje en helt ny bydel mellem Københavns hovedbanegård og Kalvebod Brygge. Når man om ikke sålænge kan gå fra Hovedbanegården og ned igennem den – ifølge planerne – grønne bydel, vil det føje en helt ny dimension til København og et nyt kvarter. Men bydelen har været længe undervejs ikke mindst fordi den vil kaste skygger på Islands Brygge. Det er et stort dilemma, hvor langt man skal gå i balancen mellem at tilføje nyt og undgå at ødelægge det eksisterende.

Borgerrepræsentationen i form af foreløbig Miljø- og Teknikudvalget har altså i denne omgang valgt at sige, at 30 minutters aftenskygge i visse dele af Havneparken på Islands Brygge godt kan ofres i forhold til at få skabt en helt ny bydel med kontorer, butikker, hoteller og grønne områder.

Området skulle blive inspireret af blandt andet den hævede bypark og promenade High Line i New York, den parisiske park, Jardin de Luxembourg og midlertidige byrum i Sao Paulo. Og hotelkongen Petter Stordalen sagde for nylig, at han forventer, at området bliver det nye Nyhavn. Samtidig har rygtet længe gået, at Danske Bank vil flytte sit hovedkvarter ned i det Danicaejede udviklingsprojekt, men endnu er rygterne ikke bekræftet.

Læs også Lokalplan godkendt for nyt 125.000 kvm. byggeri på Postgrunden

Læs også Peter Stordalen: Vi kommer til at skabe et nyt Nyhavn på Postgrunden

Der bliver også gang i den et andet sted i byen. Der var mange, der spurgte sig selv, hvad Bygningsstyrelsen dog ville stille op med et hus på Flintholm, der blev købt for godt en milliard kr. i sommer med EY som lejer. Nu kommer svaret: For EY kommer nemlig ikke til at fortsatte i lokalerne men vil i stedet få bygget nyt domicil lige ved siden af. NCC, der ellers efter mange år som klassens pæne dreng, er kommet i store vanskeligheder både hvad angår entreprenør- og udviklingsdelen, skal udvikle domicilet for EY. Foreløbig på egne bøger, men der er nok næppe tvivl om, at så snart ejendommen er færdigudviklet og lejerne flyttet ind, vil den blive forsøgt solgt til en institutionel eller lignende  investor.

Det var også på Flintholmen, at svenske Heimstaden igen-igen i 2017 valgte at opkøbe boligbyggeri. I denne omgang drejer det sig om studieboliger. Behovet for ungdoms- og kollegieboliger i København og på Frederiksberg er steget markant over de seneste 10 år i takt med det støt stigende antal studerende. Ifølge tal fra Trafik-, Bygge- og Anlægsstyrelsen opgjort primo 2017, er antallet af studiepladser i København og Frederiksberg ca. 91.000, imens antallet af ungdoms- og kollegieboliger er på ca. 13.800, svarende til en dækningsgrad på omkring 15 procent. Helt så galt som det lyder er det nok ikke, for mon ikke de unge, der er tilmeldt en uddannelse enten bor hos deres forældre eller har fundet andet sted.

Læs også NCC udvikler nyt 8.000 kvm. domicil til EY

Læs også Bygningsstyrelsen vil have knudepunkter – derfor købte de domicil på Flintholm til 1 milliard kr.

De seneste uger har det været hoteltransaktioner, der har domineret nyhedsstrømmen og denne uge var det da også en hollandsk hotelkæde, der meldte sin potentielle ankomst i det københavnske hotelmarked, hvor der pt. er en kapacitetsøgning på vej på mere end 25 procent. Men det lader til, at butikker er ved at erobre overskrifterne i ejendomspressen fra hotelsegmentet. Citycon, der allerede for år tilbage, bekendtgjorde, at det finske investeringsselskab gerne vil købe meget mere op i København. Også Næstved Storventer blev solgt i ugen. Og på trods af en markant udbygning, ja så er der stor efterspørgsel både på eksisterende og nye butikker. Men i denne uge blev efterspørgslen også korrigeret: Forbruget og den samlede økonomi stiger i øjeblikket med op til 2 procent, og med en underliggende positiv tendens, så er der ikke noget at sige til, at der er rift om de gode butikscentre.

Læs også Citycon vil udvide Albertslund Centrum med 8.000 kvm.

Læs også Næstved Storcenter med 75 butikker solgt

Blandt de øvrige store handler i denne uge var Niams salg af en ejendom til Klövern – endnu en svensk aktør, der nu gør sit indtog på det danske marked. Selvom den svenske fond Niam var en af de første til at gå ind i Danmark, så er Niam af svensk oprindelse og dermed blev det en handel mellem to svenske enheder på dansk grund. Og boligejendommene er ikke de eneste.

Læs også Niam sælger for 620 millioner kr. til Klövern

Den markant stigning i antallet af internationale transaktioner på Strøget over de seneste år blev denne uge forøget med det salget af Frederiksborggade 7. Sælger af ejendommen er det London-baserede selskab, Marylebone Asset Management Limited, mens køber er den tyske fond Quadoro Doric Real Estate GmbH, som dermed også gør deres entre på det danske strøgejendomsmarked.

Læs også Strøgejendom solgt til svensk investor

I starten af året var der adskillige i ejendomsmarkedet, der syntes det var vildt, at flere mæglere tippede transaktionsmarkedet til at blive lige så stort i 2017 som i 2016. “Der er ikke ejendomme nok til salg til at holde den høje volumen”, var der mange, der mente. Nu har nogle mæglere vovet pelsen og sagt, at transaktionsvolumen måske når helt op på 100 milliarder kr. I så fald vil det være den højeste nogensinde. Det bliver spændende om de næste knap to måneder rent faktisk får tallet til at nå derop.

Og så blev det også ugen, hvor der endelig kom nyt fra Nordicom, som engang var en af Danmarks to største og eneste børsnoterede ejendomsselskaber. Nordicom har nu – måske overraskende – valgt LEA Ejendomspartner som administrator. Overraskende fordi Nordicom har holdt meget lav profil, og det derfor er svært at se helt hvad strategien er. Selskabet er overtaget/”reddet” af udenlandske interesser, og de plejer oftest at vælge nogle af de allerstørste administratorer. Det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske med Nordicom i den kommende tid og om selskabet får genetableret noget af sin tidligere betydning og indflydelse i det danske ejendomsmarked.

Læs også Nordicom vælger LEA Ejendomspartner 

Rigtig god weekend!

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Dades sælger Codanhus for 1,4 milliarder kr. til svensk investor

Ejendom, Transaktioner / fredag 16. februar 2018

Heimstaden køber Valsehuset i Valby for 340 millioner kr.

Ejendom, Transaktioner / fredag 16. februar 2018

Bruuns Galleri er mest veldrevne shoppingcenter i Steen & Strøms portefølje

NYHEDER DANMARK / fredag 16. februar 2018

Stigning i omsætning og resultat i 2017 giver rekordregnskab hos Bravida

Regnskab og resultater / fredag 16. februar 2018

PFA sælger 5.800 kvm tidligere Rambøll-domicil i Esbjerg til boligudvikler

Ejendom, Transaktioner / torsdag 15. februar 2018

Danske opkøb gør 2017 til et rekordår for Wihlborgs

Regnskab og resultater / torsdag 15. februar 2018

Kommende konferencer

Tirsdag den 20. februar kl. 09:00

Innovation og disruption i byggeriet

Tirsdag den 27. februar kl. 09:00

Due diligence

- ved køb og salg af fast ejendom

Jobmarked

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland