Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Et nyt Nyhavn – finansiel sparring og tusindvis af boliger

Kamilla Sevel

lørdag 7. oktober 2017 0:50

1.740 boliger på vej alene i Helsingør. 3.000 boliger til ca. 8.000 indbyggere er planlagt i Nærheden ved Hedehusene/Høje Taastrup. 1.000 boliger på vej i Musicon i Roskilde og yderligere 1.000 (+) i Favrholm ved Hillerød. Der er virkelig mange planer på vej om boligbyggerier i kommunerne rundt om København. Der er ingen tvivl om, at der er efterspørgsel. Tvivlen er nok nærmere på, hvor stor den egentlig bliver og hvorhenne.

Båret af de høje priser i centrum af København, så søger flere mod områderne udenfor, og her er der mange spændende udviklingsområder i en radius af 30-45 km. rundt om København.

I denne uge holdt Estate Media konference om Høje-Taastrup og Roskilde og om ejendomsmarkedet i Nordsjælland herunder særligt byerne Hørsholm, Helsingør og Hillerød. Der er fremdrift overalt lige nu. Men et af spørgsmålene til panelet og særligt til borgmester Benedikte Kiær i Helsingør på konferencen om Nordsjælland var reelt nok:  Hvis Helsingør håber at kunne tiltrække 800 familier i de kommende år, hvorfor er der så 1.740 boliger på tegnebrædtet? Og det samme ikke helt indlysende forhold mellem befolkningstilvækst og antal nye borgere gør sig gældende i flere andre kommuner.

Det har naturligvis flere forklaringer. Dels er det ikke sikkert at alle projekter bliver til noget, og dels håber de fleste kommuner også at kunne tiltrække flere nye borgere end der måske lige ligger i kortene. Det kan man kun ved at have attraktive boliger klar til den efterspørgsel, der nu må komme. Men der er heller ikke nogen tvivl om, at der vil ske et udskillelsesløb i de kommende år, hvor nogle af de nye bydele og projekter, der er på vej, vil kunne tiltrække beboere mens andre vil komme til at ligge længere end det forventes og kalkuleres med her og nu.

Læs også Tusindvis af boliger på vej i Nordsjælland

En anden nyhed denne uge var Petter Stordalens indlæg på Oslo Urban Arena, som blandt andet handlede om København og det hotel, han kommer til at bygge på den meget centrale postgrund i centrum af København. Men hans pointe var egentlig en anden: Han talte nemlig om byudvikling, og hvor meget det kommer til at betyde i fremtidens byer, at projektudviklerne ikke koncentrerer sig om deres projekt, men om hele den kontekst, det indgår i. Som han siger, så kommer det mange til gavn, som slet ikke bor på hotellet, men det kommer også hotelgæsterne til gavn og ikke mindst bliver det en spændende og god oplevelse at komme til hotellet, gå ud på gaden og opleve livet og føle, at man er i en by, der lever.

– Lad være med at spare de sidste 50-100 millioner kr., sagde Petter Stordalen.

Og som mange nordmænd, så elsker Petter Stordalen Nyhavn, og derfor blev det da også referencerammen på, hvor godt det kan blive.

– Vi kommer til at skabe et nyt Nyhavn, hvor tusindvis af mennesker sidder og drikker øl på Postgrunden, sagde Petter Stordalen.

Læs også Petter Stordalen: – Vi kommer til at skabe det nye Nyhavn.

Når det kommer til lokale projekter er det nogle gange meget mindre beløb, der er i spil. Men rådet er det samme. Lad være med at spare de sidste 2 procent og dermed gå glip af magien. Det kan meget vel være de 2 procent, der i sidste ende afgør projektets succes og integration med den omkringliggende by.

Det tænker kommunen i Gladsaxe også. De har nemlig højst usædvanligt valgt at købe den gamle politistation for 90 millioner kr. for at sikre sig, at der bliver skabt et åbent hus, der giver passage og åbner sig mod det resterende byrum.

– Købet af politistationen passer rigtig godt ind i vores GladsaxeLiv-strategi om at skabe mere liv i byen, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse køb.

Læs også Gladsaxe kommune køber den gamle politistation for 90 millioner kr.

En anden nyhed, der trak mange læsere var nyheden om, at Administrationshuset nu lægger mere rådgivning ovenpå opkrævning af husleje og styring af viceværter. Der er et opbrud på vej i den måde mange for forvaltet deres ejendomme på, og ikke mindst udenlandske investorer har været med til skubbe til grænserne.

Når Peter Lilja således bliver en del af Administrationshuset er det også endnu et signal om, at der er ryddet op efter krisen. Han kommer nemlig fra Situs, der blandt andet har afviklet og administreret de lån, som bankerne ganske ufrivilligt fik ind på bøgerne i kølvandet på 2008.

Læs også Peter Lilja stopper i Situs – starter finansiel rådgivning i regi af Administrationshuset

Og for nu at slutte af med at vende tilbage til indledningen, og forventningerne til hvor fremtidens danskere vil bo, så er en ting i hvert fald sikkert og det er, at der er ikke ret mange af dem, der vil bo i højhuse.

De mange nye boliger rundt omkring planlægges i høj grad ud fra en forestilling om, at de fremtidige beboere gerne vil bo i tæt og såkaldt urbanitetspræget byggeri. Altså ikke den sædvanlige parcelhusmodel med et hus og en have, men lejligheder med fællesskab og fælles areal i 2-5 etager. Nu ved vi altså bare, at meget mere skal det så heller ikke være – ikke hvis man som dansker vælger ud fra den virkelighed, vi kender i dag i hvert fald.

Læs også Nej tak til højhuse

Rigtig god weekend!

PS. Ugen i Ejendom holder efterårsferie og er tilbage igen i uge 43.

Kommentarer

Seneste nyt

Field’s øger omsætningen på mad for fjerde år i træk efter satsning på restauranter

NYHEDER DANMARK / onsdag 13. december 2017

TK Development afvikler Polen, nedjusterer massivt og Frede Clausen fratræder

Virksomheder og mennesker / tirsdag 12. december 2017

Bygningsstyrelsen vælger Sweco, Emcon og Arkitema som bygherrerådgivere for de næste to år

Rådgivere / tirsdag 12. december 2017

Museumsbyggeri til 263 millioner kr. i udbud i den nye bydel Vinge

Byggeri / tirsdag 12. december 2017

Schmidt Hammer Lassen skal tegne bibliotek i England til 80 millioner pund

Arkitektfirmaer, Internationalt / tirsdag 12. december 2017

Erhvervsmægler fylder 50

Virksomheder og mennesker / mandag 11. december 2017

Kommende konferencer

Tirsdag den 16. januar kl. 09:00

AARHUS Due diligence

- ved køb og salg af fast ejendom

Torsdag den 25. januar kl. 09:00

Retail 2018

Jobmarked

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland