(Foto: Urban Power)

Ny masterplan skal gøre skybrudsproblemer til byudviklingssucces i Haderslev

Det er de færreste byer, der i fremtiden kan bygge boliger til 1100 indbyggere i grønne, rekreative omgivelser centralt i byen. Men det kan Haderslev nu, med Urban Powers masterplan. Her bliver der plads til både familieboliger, seniorbofællesskaber i små byhuse eller lejligheder direkte ud til den nye park, Jomfrustien, som skal afhjælpe massive regnmasser fra at oversvømme byen.

Masterplanen dækker et byområde på 25 hektar og kan med tiden fortættes med i alt 70.000 kvm, hvoraf de 60.000 kvm er tiltænkt et antal boliger, som stemmer godt overens med Haderslevs forventede befolkningstilvækst de kommende ti år.

Jomfrustiens masterplan giver langsigtede løsninger på udfordringerne. En 700 meter lang kileformet park skal lede skybrudsvand fra bymidten til havnen.

– Frem for at grave pengene ned ved at bruge ressourcer på traditionelle kloakløsninger, får bydelen nu en park, som kan klare problemerne på overfladen. Parken kan langt det meste af tiden bruges rekreativt, men ved kraftige skybrud, vil det være parken frem for byen, der oversvømmes, siger Arne Cermak Nielsen, arkitekt og partner i Urban Power.

På årets sidste møde i 2015 besluttede Haderslev Byråd at undersøge, om man kunne bruge midler fra forsyningsselskabet, Provas, der skulle bruges på klimasikring, så klogt, at man samtidig kunne byudvikle området omkring den centralt beliggende vej Jomfrustien.

Som mange andre byer oplever Haderslev i stigende grad problemer med oversvømmelser efter skybrud. Området omkring Jomfrustien er særlig udfordret, da oversvømmelser her medfører store skader på bygninger og for infrastruktur. Samtidig er Jomfrustien en bymæssig barriere for sammenhængen mellem den historiske bymidte og byens bykvarter på havnen.

– Vi har ikke tiden med os i et projekt som dette. Hvornår kommer det næste skybrud og oversvømmer området? Det kan vi naturligvis ikke svare på. Derfor har vi fra dag ét haft fokus på at komme i gang med arbejdet. Alligevel har vi på den korte tid fået en rigtig god masterplan for området, der, udover at løse problemerne med regnvand, også gør området meget attraktivt for både nuværende og kommende borgere og erhvervsdrivende, siger H. P. Geil, borgmester i Haderslev Kommune.

Masterplanens første bygning bliver biografen Kosmorama, der står klar i 2018. I november indvies en supercykelsti, der fører tværs igennem Jomfrustiområdet. Orbicon har været underrådgiver på klimatilpasningen og Rambøll har været trafikrådgiver.

Læs også: Byudviklere foreslår ø mellem Refshaleøen og Nordhavn i stedet for havnetunnel

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder