Estate Media –

Nyheder – Danmark

Et af vækstområderne i Aalborg er Stigsborg Havnefront. Foto: Aalborg Kommune

PFA og A. Enggaard køber 51 procent af havnefrontsprojekt i Aalborg for 187,5 millioner kr

Danmarks største pensionsselskab PFA og entreprenørkoncernen A. Enggaard har i konkurrence vundet retten til at købe 51 procent af Aalborg Kommunes planlagte arealudviklingsselskab for Stigsborg Havnefront i en historisk stor handel. De tre parter skal i fællesskab stå for et af Danmarks største kystnære byudviklingsprojekter på totalt set 49,4 hektar og forventede 400.000 etagemeter.

Martin Burlund

fredag 22. september 2017 9:28

Aalborg Kommune tager nu et meget stort skridt i den igangværende omstilling fra industriby til moderne videns-, erhvervs- og oplevelsesby. Det enorme 49,4 hektar store Stigsborg-område, der tidligere har huset forskellige industrivirksomheder, skal byudvikles og i fremtiden lægge grund til en helt ny bydel med 4000 boliger og omkring 7500 indbyggere.

Området ligger på Nørresundby-siden af Aalborg og grænser op til Limfjordsbroen med kun få hundrede meter til bymidten, og som noget helt usædvanligt i Danmark har Aalborg Kommune valgt at stifte et arealudviklingsselskab og budt kommercielle aktører inden for som majoritetsejere. Efter modtagelse af indikative bud ultimo juni fra en række pensionsselskaber, entreprenører og developere valgte Aalborg Kommune at fortsætte salgsprocessen med tre bydere.

– Stigsborg Havnefront er et gigantisk byudviklingsprojekt, der kommer til at præge Aalborgs udvikling henover de næste 25-30 år. Et så usædvanligt projekt kalder på usædvanlige løsninger, og derfor valgte vi at byde private aktører inden for som majoritetsejere af det kommunale arealudviklingsselskab, siger borgmester Thomas Kastrup Larsen.

– Den nye bydel og fremgangsmåden har glædeligvis tiltrukket nogle af Danmarks stærkeste investorer. Det ser vi som et meget positivt tegn på Aalborgs udvikling generelt og Stigsborg-projektet specifikt, siger han

Det højeste bud kom fra et konsortium bestående af pensionsselskabet PFA og entreprenørkoncernen A. Enggaard i Aalborg, som vurderede jorden i etape 1 i udviklingen af Stigsborg Havnefront til en værdi af 187,5 millioner kroner.

Derudover sørger konsortiet for kapitalisering af arealudviklingsselskabet med 50 millioner kroner. Med dette bud finansieres byggemodning og infrastruktur i første etape, og Aalborg Kommune får desuden et større tocifret millionbeløb, der nu kan øremærkes projekter i og omkring Stigsborg Havnefront.

Ved stiftelse af arealudviklingsselskabet står Aalborg Kommune således med en ejerandel på 49 procent, mens de resterende 51 procent ejes af PFA Ejendomme og A. Enggaard i fællesskab. Formålet med det fælles selskab er at skabe en helt ny og moderne bydel, der kan realisere Aalborg Byråds visioner for Stigsborg Havnefront. Selskabet skal konkret stå for byggemodning og frasalg af byggeretter i forbindelse med udviklingen af bydelen. Hele processen er gennemført i samarbejde med Nykredit som finansiel rådgiver.

Forinden havde byrådet i Aalborg i marts 2017 godkendt udviklingsplanen for området, som er opdelt i tre etaper. Etape 1 også kaldet Parkkvarteret på 16,3 hektar ligger centralt i området og vil udgøre ca. 188.000 etagemeter, ca. 2100 boliger og huse ca. 3750 beboere. Denne etape skal efter planen i gang allerede i starten af 2018. Herefter følger etape 2, Havnekvarteret på i alt 10,8 hektar, som for en stor dels vedkommende er ejet af Aalborg Havn, samt etape 3, Strandkvarteret på 7,2 hektar.

Handlen på 187,5 millioner kroner omfatter udelukkende etape 1, som forventes udviklet i løbet af de kommende ca. 7-10 år. Arealudviklingsselskabet har som en del af aftalen forkøbsret til varetagelse af byggemodningen også i etape 2 og 3.

– Vi har en forkærlighed for Aalborg, der har gennemgået en fantastisk udvikling de seneste 5-10 år. Det er en by med et vidtrækkende potentiale, men hvor priserne stadig er rimelige, og derfor laver vi nu endnu en ganske betydelig og langsigtet investering til gavn for vores kunder og aalborggenserne, siger PFA Ejendommes direktør Michael Bruhn.

– Stigsborg Havnefront er noget helt enestående på grund af arealets størrelse og beliggenhed. Her kan vi i samarbejde med Aalborg Kommune og A. Enggaard være med til at præge dannelsen af en helt ny bydel tæt på både centrum og fjord, og visionerne for området er ganske enkelt enestående.

I de kommende måneder skal arealudviklingsselskabet have sin projektorganisation på plads og igangsætte planprocessen, der skal muliggøre byggemodning allerede fra marts 2018. Det er desuden planen, at det første byggefelt frasælges allerede inden udgangen af 2018.

Handlen er betinget af Aalborg Byråds endelige godkendelse mandag den 9. oktober 2017. Herudover skal konkurrencemyndighederne behandle sagen efter gældende praksis.

Læs også: MOE køber samarbejdspartner og bliver full-service rådgiver i Norge

Kommentarer

Seneste nyt

Investorgruppe køber 3.300 kvm stort boligprojekt af Casa

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 10. juli 2020

Annette Rønne giver stafetten videre – 13 østjyske Home-butikker får nye indehavere

Aarhus, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Newsec styrker asset management med to velkendte ansigter

Investering, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Ejendomspriserne 2020: Se de nominerede og stem på dine kandidater

Ejendomsprisen / torsdag 9. juli 2020

Pensam køber knap 10.000 kvm boliger i Aarhus-centrum af NRE-konsortium

Pluss, Aarhus, Bolig, Investering, Transaktioner / torsdag 9. juli 2020

Aberdeen overtager 23.000 kvm stort boligprojekt i Aarhus

Aarhus, Bolig, Byggeri, Investering / torsdag 9. juli 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland