Byudvikler Rune Kilden. Foto: Kilden & Hindby

Rune Kilden: Bygherren bør også aflevere referencer

For Rune Kilden handler byudvikling i højere grad om at lave den bedste by, fremfor at skabe resultater på bundlinjen. Men hans budskab er, at den bedste by nok også vil skabe den bedste bundlinje i sidste ende, og at bygherre skal have større tillid til teamet af rådgivere og arkitekter i samspillet om at finde de gode løsninger.

Han er verdensberømt i Aarhus for sine banebrydende projekter, og han roser Aarhus kommune for sin måde at vurdere og tildele byggeteams offentlige udbud, efter at han sammen med sine samarbejdspartnere har vundet to offentlige udbud.

– Jeg synes Aarhus kommune er progressive på udbudssiden. Vi bliver bedømt på hele det team, vi stiller med, og der er stadig mere fokus på, at der rent faktisk kan leveres det, der bliver lovet, og at dem, der byder ind, har en track record på at gøre som, de siger. Det er så nemt at sidde som bygherre og lægge skylden på rådgiverne, og hvis noget går godt eller dårligt, så er det altid arkitektens skyld. Men arkitekten er jo faktisk låst af det, investor kræver.

Han forklarer, at den eneste handlemulighed som arkitekt er at stoppe på sagen og dermed måske gå glip af et honorar på 15-20 millioner kr., hvilket sjældent er noget, der giver ros i partnerkredsen.

– Derfor er min pointe: Hvorfor er det ikke også bygherren, der skal levere referencer? Vi har fået en bane at spille
på, og det skal vi gøre. Vi kunne for eksempel blive bedt om at dokumentere, at vi kan få en restaurant eller andre offentlige arealer til at fungere og så er det bare ærgerligt, at det har været en negativ post i regnearket.

I foråret var der en konference i Aarhus om byudvikling i Vancouver. Her blev Rune Kilden inspireret.

– En spændende pointe fra Vancouver var, at de fleste projekter blev skabt i dialog-processer mellem bygherre, byens borgere og kommunen, og ikke i stressede konkurrenceforløb. En dialog, der handler om at skabe en god by kontra en konkurrence, der handler om at vinde et projekt. Det synes jeg er en interessant pointe. Jeg tror, vi i dag har skabt en form, hvor det vi vejer og måler ikke nødvendigvis er det mest interessante.

– I dag vurderer vi på arkitekternes referencer, men hvis vi nu starter med at anerkende, at byudvikling er en teamsport, så er det jo teamets referencer, man skal vurdere. I dag starter vi nærmest hver konkurrence fra 0, da tankegangen er, at nogen fagligt kan vurdere det papir, du lægger frem, hvor arkitekterne jo mere tegner glade mennesker på en solskinsdag end trætte børn på en regnfuld onsdag. Projektets kvaliteter skabes ikke i konkurrencerne, men i de 2000 beslutninger, der ligger på den anden side af, at man har vundet.

Læs hele artiklen og hele seneste nummer af Estate Magasin her.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder

Videre til værktøjslinje