Ugen i Ejendom: Prismodtagere og nye boligbyggerier stjal billedet

Torsdag aften blev årets Estate Media priser uddelt. Det skete på Ejendomsdagene, hvor der sad flere meget spændte nominerede i salen. Personligt glædede jeg mig helt utroligt til at uddele priserne. Jeg tror, det betyder noget, at der bliver sat spotlight på dem, der er med til at gøre en ekstra indsats i branchen. Dem, der yder en lille smule mere, og dem, der tør tage en chance for at højne barren til glæde for andre end dem selv. Det kan man gøre på mange måder gennem personlig indsats eller via at skubbe på en løsning, der viser sig som noget særligt.

I år var der tæt løb i alle kategorier, og det kan jeg godt forstå. Der var nogle rigtig fine nominerede i alle kategorier, som fortjente at vinde. Og det gjorde vinderne naturligvis også. Axel Towers vandt projektprisen, og der er ikke nogen tvivl om, at de mange stemmer har set det samme som dem, der nominerede projektet; nemlig at der ikke bare er tale om en vanskelig sag, der lykkedes, men også et projekt, der er med til at redefinere et særligt vigtigt sted i København.

At så mange havde stemt på M7s køb af Danske Bank porteføljen som vinder af transaktionsprisen handlede formodentlig i høj grad om, at en international investor viste mod ved at købe op i selv mindre provinsbyer, og det er et godt signal i markedet om, at med den rette business case, så kan det godt retfærdiggøres at løfte markedet også i “udkantsdanmark”.

Årets forbillede blev Rasmus Juul-Nyholm, der blev hædret for sit arbejde for at bygge Administrationshuset op på få år, men også for at samle branchen og velkomstprisen gik til Pihl & Søn og mon ikke mange har stemt på det modige initiativ med at skabe en ny dansk entreprenør til at tage konkurrencen op. Endelig fik Iben Winsløw prisen for dels at have bygget Winsløw op men formodentlig også, fordi hun har påtaget sig en række andre poster udover sin advokatgerning for at bidrage til retssikkerheden i Danmark. Alt i alt var det en stor fornøjelse at kunne overrække priserne og ikke mindst broncheskulpturen, som kunstneren Lina Murel Jardorf har skabt specielt til Estate Media prisen og som nu står 25 steder rundt omkring hos aktører i branchen.

Læs også Her er vinderne af Estate Media Prisen 2017

En anden nyhed, der blev læst denne uge var nyheden om 20 rækkehuse i Ørestad. Jeg fornærmer vist ingen ved at sige, at der i disse tider normalt skal mere til før en nyhed ryger på top 10 blandt de mest læste, når det “kun” drejer sig om 20 rækkehuse, men denne uge var der en stor anerkendt projektudvikler i form af Arkitektgruppen og en kapitalfond i form af NREP, der havde forenet sig med Danmarks nok førende genbrugsarkitekt, Anders Lendager, og skabt 20 rækkehuse i Ørestad af nedrevne huse fra Udkantsdanmark.

De 20 rækkehuse kommer i forlængelse af, at NREP og Arkitektgruppen for nylig offentliggjorde, at de har udvidet deres samarbejde, så det nu har en samlet projektværdi på 3,4 milliarder kr. Mens Lendager Arkitekter har tegnet byggeriet, har Lendager Up udviklet og produceret de “upcyclede” byggematerialer og MOE er rådgivende ingeniør. Efter planen vil de 20 nye boliger stå færdige i sensommeren 2018 og vil være til udlejning. En helt igennem spændende nyhed, at hele den cirkulære tanke i byggeriet faktisk kommer i brug i praksis. Vi valgte dog at provokere lidt her på redaktionen og kalde det genbrugsmaterialer frem for “upcycling”.

Læs også NREP og Arkitektgruppen bygger 20 rækkehuse af genbrugsmaterialer i Ørestad

Der er nemlig en ting, jeg igen og igen falder over. Og der er helt sikker nogen, der vil synes det hører til petitesserne, men for en journalist, der arbejder med sprog, så forstår jeg ikke, hvorfor det skal hedde “upcycled”. Hvorfor kan vi ikke bare forsøge at finde et dansk dækkende ord? I øjeblikket vælter det engelske – og i min optik “popsmarte” – ind over projektmarkedet, og jeg tvivler på, at det er fordi alle projekter henvender sig til udlændinge, som jeg nogle gange har hørt som en begrundelse: CPH Port House, Chimney House, East 21, Central House og i Hornbæk bygger de ikke dobbelthuse men “twinhouses” og byhuse er flere steder nu blevet til “townhouses”. Hvorfor?

Som en dansk sprogvogter, så vil jeg gerne råbe vagt i gevær. Brandingbureauerne må mande sig op og lade det danske sprog folde sig ud. På samme måde med “upcycling”. Jeg har forståelse for, at genbrug måske ikke klinger så sælgende, men så lad os få et godt dansk udtryk på banen.

Positivt er det i hvert fald, at genbrug/upcycling nu har bevæget sig fra fantasternes udstillingsmiljøer til for alvor at blive brugt til rigtige projekter. En af udfordringerne hidtil har været, at genbruget af materialerne og forarbejdningen til ny anvendelse ofte blev dyrere end at købe nyt, og det er rigtig spændende at se, om den knude kan løses på sigt i større skala.

På Ejendomsdagene i år havde vi blandt andet et panel med tre institutionelle investorer. Og det er et dilemma, hvornår man får det optimale ud af det øjeblikkelige marked samtidig med, at man tænker langsigtet, som nu engang er de institutionelles lod. Institutionelle investorer skal hele tiden varetage deres opspareres langsigtede afkastbehov, og derfor er det et dilemma, hvor langt man kan gå i forhold til at være innovative og nytænkende og samtidig påtage sig så lav risiko som man er nødt til som pensionskasseinvestor.

Derfor kommer de også nødvendigvis til at følge trop med markedet, men samtidig at finde små kreative lommer, der sikrer, at projekterne bliver langtidsholdbare og det gælder også at brande dem godt og ikke mindst sikre, at der skabes byliv og selvstændig attraktivitet i projekterne. Der er allerede flere, der er gået med på ungdomsboligbølgen, og denne uge gjorde PFA det også med offentliggørelsen af, at pensionsselskabet vil bygge 4 nye kollegier i Odense, Aalborg, Aarhus og København under navnet PFA Kollegiet.

Læs også PFA bygger 4 nye kollegier til over en milliard kr. 

Og så var det også denne uge, at der igen blev afgjort, hvem der gik videre i en af de helt store rammeaftaler. Bygningsstyrelsen udvalgte nemlig 8 teams, der går videre i at vinde en af de 3 delaftaler om at yde bygherrerådgivning på cirka 350 byggerier. Selvom en rammeaftale ikke er en garanti for, at man i sidste ende får nogle af opgaverne, så er det alligevel at komme meget tæt på. De 8 teams vandt da også blandt 43, der bød ind i første omgang.

Læs også 43 ville have en rammeaftale – se de 8 der går videre

Og netop i den kontekst er det måske værd at nævne, at en anden meget læst nyhed i denne uge var den om, at FRI har opgjort, at rådgivende ingeniører brugte en halv milliard på at afgive tilbud i 2016. Det er alligevel også en slags penge.

Læs også Rådgivende ingeniører brugte halv milliard på tilbud

Og så var det også en meget læst nyhed i denne uge, da to borgmestre mødte op til første spadestik på almene boliger i Nordhavnen sidste fredag. Mon ikke det er et kraftigt signal her i en tid, hvor det er lige før, der for alvor går valgkamp i den, at både Frank Jensen og Morten Kabell gerne vil tage æren for at bakke op omkring, at der bliver bygget alment her 100 meter fra Københavns dyreste boliger i The Silo (igen “The” Silo – endnu en angloficering…). Vel er der formodentlig i sidste ende forskel på den endelige aptering og funktionalitet i dyrere og billigere byggerier, men udefra set bliver der helt sikkert skabt den diversitet, som kommunen ønsker og ikke mindst som den danske model muliggør. Det er der mange gode ting i, og det bliver rigtig spændende at følge udviklingen i Nordhavn og flere af de andre bydele i de kommende år efterhånden, som byggerierne bliver opført.

Læs også 2 borgmestre tog første spadestik

Og endelig så kom hvad man snart kan kalde ugens Heimstaden-nyhed også denne uge. Jeg hørte nogle sige, at Heimstaden stod for hvert 4. lejlighedskøb i det københavnske marked i år. Om det er rigtigt eller ej, må vi se nærmere på på redaktionen på et senere tidspunkt, men rigtigt er det i hvert fald, at Heimstadens opkøb ikke længere hører til overraskelserne. De svenske investorer har for alvor indtaget markedet.

Læs også Heimstaden køber 2 ejendomme i Sydhavnen til 790 millioner kr. 

God weekend!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder