Antallet af ledige industrilokaler banker ned – tomgang nu på 2,5 procent

Industrien i Danmark har så meget fart på, at der ikke har været færre ledige lagerlokaler og produktionshaller i 8 år. Tomgangen er nede på 2,5 procent – og endnu lavere i flere landsdele – og nu kan Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler, registrere store stigninger i lejeniveauerne.

– I flere landsdele har opsvinget sænket udbuddet af ledige industrilokaler og ejendomme kraftigt det sidste par år. Det afspejler sig også i stigende leje – på landsplan er lejeniveauet det seneste år steget med fire procent eller mere end dobbelt så meget som inflationen. I områder som Nordjylland, Sydjylland og Østsjælland ligger lejeniveauet syv-ni procent højere, mens Københavns omegn topper med 17 procent, siger adm. direktør Simon Birch Skou, Ejendomstorvet.dk.

Aktuelt er omkring 1.600 lokaler og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk.
På femårsbasis er lejen på landsplan steget knap 8 procent.

– Danske industrivirksomheder producerer nu mere end før finanskrisen, og siden 2013 har industrien ansat næsten 15.000 nye medarbejdere. Mange virksomheder leder forgæves efter flere nye medarbejdere, og det bliver også sværere at finde nye, egnede produktionslokaler og lagre. Der kan blive brug for nybyggeri flere steder: Dels er der kun få velbeliggende ledige lokaler tilbage, dels lever en del produktions- og lagerfaciliteter ikke op til dagens krav, fx med plads til robotter og adgang til god infrastruktur, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Her ligger landsdelene Sydjylland, Østsjælland samt Vest- og Sydsjælland højest med stigninger på 15-20 procent, mens Københavns omegn igen topper – med et lejeniveau 28 procent højere end for fem år siden.

– Gennem finanskrisen har det været svært at leje ud til nogen, men nu er erhvervslivet for alvor fri af krisen. Efterspørgslen på industrilokaler er meget større end udbuddet, og i vores køber-/lejerkartotek har vi derfor oplevet en stigning på 13 procent siden februar i industrivirksomheder på jagt efter lokaler. Nethandlen oplever et boom, som kræver lager- og logistiklokaler, og for industrilokaler mere bredt oplever vi både efterspørgsel fra nye virksomheder og fra eksisterende virksomheder, som søger nye og større lokaler, siger partner Thomas Rudlang, EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herlev.

På konferencen Erhvervs- og Boligmarkedet i Odense i sidste uge efterlyste erhvervsmægler Bent Jensen også flere industri såvel som logistik- og lagerlokaler.

– Problemet er at der ikke rigtig er nogle, der tør kaste sig ud i det spekulativt. Men jeg tror snart det kommer for efterspørgslen er massiv, sagde Bent S. Jensen, Nybolig Erhverv Odense.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder