Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom. (Collage: Sarah den Iseger).

Ugen i Ejendom: Stor Datea-nyhed prægede ugen

Det er sjældent, at der tikker en nyhed ind på redaktionen, hvor man med det samme ved, at den her - ja, den kommer til at give genlyd i branchen både på kort og langt sigt. Og så lige ovenpå en sommerferie. Men sådan gik det i år, hvor det kom bag på mange, at Dades valgte at sælge Datea.

Kamilla Sevel

fredag 11. august 2017 17:38

Der var fuld fart i ejendomsmarkedet helt op til ferien. Min forventning var, at så stilnede det nok lidt af i august, men sådan er det slet ikke gået. Lige hjemvendt fra sommerferie var der flere spændende nyheder, og den største kom allerede bare 1 uge inde i august i form af Dades’ salg af Datea.

Datea blev sat i verden for at passe på ejendomsselskabet Dades’ ejendomme, begyndte så at tage lidt mere ind og pludselig var det vokset til Danmarks næststørste administrationsselskab i en klasse sammen med Deas, hvor ingen andre administratorer er bare tæt på. Og nu flytter barnet så hjemmefra.

Læs Svenske Newsec køber Datea af Dades

Datea administrerer eller har budt ind på at administrere ejendomme for rigtig mange af branchens aktører. De fleste kender adm. direktør Flemming B. Engelhardt, der er et socialt og sympatisk menneske , så det er både med overraskelse, lidt vemodighed og stor nysgerrighed, at mange i den endnu solbrune post-ferie tilstand klikkede ind på nyheden om teenage-barnet, der har fundet nye plejeforældre i form af svenske Newsec.

Når det så er sagt, så er det ikke kun nostalgi men i højere grad dynamisk fremdrift, der gør det til en rigtig spændende nyhed for branchen. De nye forældre hedder Newsec og bag dem står Stronghold, som udover Newsec tæller børnene Niam, som allerede er kendt og blevet en af de største udenlandske investorer i det danske marked, men også den avancerede analysevirksomhed Datscha; Tessin, der gør det muligt at investere i ejendomme via crowdsurfing, og Work Around, som vil skabe kontorarbejdspladsernes AirBnb, såvel som luksusboligmægleren Eklund Stockholm New York.

Allerede i 2013 kunne Newsec Asset Management i Estate Magasin offentliggøre, at selskabet rigtig gerne ville ind i Danmark. Strategien var en stille opstart og derefter organisk vækst. Den strategi er siden blevet modificeret, kan man konstatere med købet af Datea.

Når nye udenlandske giganter rykker massivt ind i Danmark får det på sigt ofte større konsekvenser end det umiddelbart giver indtryk af, fordi de ser på markedet med nye øjne. Derfor er det spændende at se, hvad Newsec på sigt vil i Danmark. Det bliver også spændende at se, om de stadig vil være tilfredse med en associeret aftale med et lokalt ejet mæglerselskab, som tilfældet er i dag med aftalen med Newsec Egeskov & Lindquist, som ejes af lokale partnere, og som man derfor må formode Newsec ikke har fuld råderet over.

Samtidig bliver det også spændende at se, hvad Newsecs køb af Datea betyder for interessen for at investere i Deas. Måske kunne det ægge nogle af de andre europæiske eller globale asset management selskaber til at give væksten i Danmark et boost, og det vil igen betyde noget for markedet generelt og ikke mindst de mindre aktører, der de senere år med dygtighed er vokset og har bidt Deas og Datea i haserne. Men det er altsammen kun spekulationer og stof til eftertanke i kølvandet på ugens absolut største nyhed.

For ikke så mange somre siden var det nervepirrende at vende tilbage efter sommeren for økonomien i Europa tog flere gange et uforudsigeligt dyk og i august skete der så absolut ingenting før folk fik pusten igen. Sådan har det ikke været i år. Den sidste uge har jeg allerede talt med flere, der lige som jeg selv syntes tempoet var hæsblæsende op til sommerferien, og derfor forventede en rolig august. Det ser ikke ud til at blive tilfældet. Der er gang i hjulene, og der er ikke nogen tegn på, at hverken transaktioner eller igangsættelser er bremset op.

Over sommeren har der været en række spændende nyheder, som i hvert fald fik mig til at spærre øjnene op. En af dem var Bygningsstyrelsens køb af EYs Flintholm domicil. Jeg havde så småt vænnet mig til, at offentlig ejendom var noget, man skilte sig af med, men sådan er det ikke kun. Bygningsstyrelsen brugte en milliard kr. på at købe kontorbygningen på Flintholmen af EY efter en forhandling og blev dermed udlejer. En anden, som kom langt udover ejendomsbranchens interesse, var regeringens “reservation” af Copenhagen Towers.

Læs EY-huset i Flintholm-kvarteret købt af Bygningsstyrelsen for en milliard kr.

En beslutning, der kan komme til at koste 1 milliard kr. over 20 år. Umiddelbart et højt tal, som vakte flere folketingsmedlemmers forargelse, men ikke objektivt urealistisk, hvis man dividerer op med kvm. og pris, og det vil udover de umiddelbare fordele for Danmark, også være fantastisk for kontormarkedet i Ørestad at få boostet optaget i Copenhagen Towers. Men om det offentlige overhovedet skal bruge penge på den slags, som flere politikere ikke er udelukkende positive overfor, er naturligvis en anden sag.

Freja fik også en opgave i ferien, der nok er noget nemmere og hurtigere at løse end de mange hospitalsbygninger i udkantsdanmark, der er på selskabets bøger. Freja skal nemlig sælge de ejendomme i Skt. Peders Stræde, på Købmagergade og andre steder i indre by, hvor juridisk, teologisk og andre fakulteter har holdt til. Superattraktive beliggenheder, men også beliggenheder, der for mange af de jura-uddannede i branchen nok er en smule vemodige at se solgt i kølvandet på, at Bygningsstyrelsen i foråret kunne indvie de sidste dele af Københavns Universitet Søndre Campus.

Læs Staten udbyder 5 ejendomme i København K. til en værdi af 387 millioner kr.

I sommervarmen (hvis man var ude at rejse) er Estate Media prisen også blevet besøgt flittigt. Hvis du endnu ikke har gjort det, så håber vi, at du vil huske at stemme. Det er vigtigt for en branche, at man ikke kun flyder med strømmen, men også husker at reflektere over, hvilken vej, udviklingen bør gå. Det sker blandt andet, når man skal tage stilling til, hvem der egentlig gør det ekstra godt. Men også når man skal give det en tanke, hvilke projekter og transaktioner, der stikker ud over det gennemsnitlige. Vi håber, at du vil være med til at udpege, hvem du synes, der fortjener hæderen og stemme på branchens forbilleder.

Vær med til at afgøre hvem der skal have Estate Media prisen her

Kommentarer

Seneste nyt

Normal vil fortsætte succesen i Sverige med 100 nye butikker

Retail / onsdag 13. december 2017

Realdania: Der skal færre huse og flere mindre boliger i yderområder

Analyse / onsdag 13. december 2017

Field’s øger omsætningen på mad for fjerde år i træk efter satsning på restauranter

NYHEDER DANMARK / onsdag 13. december 2017

Den nye bydel Vinge giver kaos i Frederikssunds Kommunes økonomi

Byudvikling / onsdag 13. december 2017

Blackrock er tilbage i markedet – køber Danmarks 9. største center i Næstved

Retail, Transaktioner / onsdag 13. december 2017

K. G. Hansen skal bygge multihus til 140 millioner kr. i Billund Lufthavn

Byggeri / onsdag 13. december 2017

Kommende konferencer

Tirsdag den 16. januar kl. 09:00

AARHUS Due diligence

- ved køb og salg af fast ejendom

Torsdag den 25. januar kl. 09:00

Retail 2018

Jobmarked

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland