Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Planlov og bykrig i Aarhus

Det blev ugen hvor planloven langt om længe blev indgået. Det blev ugen, hvor også SEB blev så fristet af de stigende priser, at der blev solgt ud af porteføljen og det blev ugen, hvor selv en grund i Dronningmølle blev solgt til byudvikling. Og det blev ugen, hvor diskussionen om brug af byrum brød ud i lys lue i Aarhus på grund af noget lyserød plastikmaling i en mark, som tændte både byudviklere og borgere

Kamilla Sevel

lørdag 3. juni 2017 10:22

Så kom planloven langt om længe på plads. Det har taget laaaang tid før den langt om længe kom gennem alle led i Folketingets behandling. Men nu er den her. Og hvad kommer den så til at betyde for ejendomsbranchen. Vil den samlet set bringe den bebudede vækst? Mit bud er næppe. Men det er ikke det samme som, at den ikke kan komme til at betyde ganske meget på udvalgte lokale beliggenheder.

– Med lovforslaget, der har støtte fra et stort flertal i Folketinget, har politikerne lyttet til detailhandlens ønske om muligheden for at åbne større butikker. Samtidigt får lokalpolitikerne bedre betingelser for at oprette nye handels- og forretningsområder, var Carsten Lang-Jensen, advokat hos Pind & Partnere i København således ude at sige i den forløbne uge. Og det er netop det, der kan få stor betydning lokalt.

Konkret er den vigtigste ændring, at loven hæver grænsen for maksimum-størrelsen på dagligvarebutikker fra 3.500 kvm til 5.000 kvm i zoner med juridisk status af ’bymidte’.

Læs Ejendomsforeningen Danmark glæder sig over ny planlov

Læs Planlov kan give boom i sommerhusmarkedet

Ser man på de sociale medier, så var en af ugens mest debatterede nyheder en nyhed, der slet ikke ramte vores spalter hos estatemedia.dk men aktiverede mange byudviklere, arkitekter og borgere i Aarhus og omegn. Som et led i en ny Aros udstilling blev et lillebitte grønt areal i Mindeparken nemlig malet pink og hvidt som del af et kunstværk.

Det udløste en storm af forargede meninger på blandt andet facebook. Jeg er fuldstændig enig med blandt andet byudvikler Rune Kilden om, at værket er helt fint, fordi det tydeligvis bidrager med det som kunst skal bidrage med. Og helt ærligt – kommunen har lovet at rydde op. Hvis kunst ikke skal forarge lidt og skabe diskussion og holdninger, hvad skal det så? De mest fantastiske byrum, og de installationer og nye tiltag, der efterfølgende har været med til at ændre et byrum eller et helt kvarters status, har netop været der, hvor der bliver taget nogle chancer – hvor der er noget på spil. Det er der, når så mange ryger op af sofaen (eller måske bliver siddende med telefonen i hånden og facebook åben) men i hvert fald giver deres mening til kende og tænker over betydningen.

Mere af det, siger jeg bare. Det er den måde, vi udvikler os på i stedet for at bygge endnu et firkantet murstenshus med 100 lejligheder på 90 kvm. og 2 børneværelser. Og hvor farven på murstenene måske (men kun måske) varierer mellem gul og rød for nu at gøre det lidt karikeret.

Den næste spændende nyhed i denne uge er også fra Aarhus og fortsætter – så at sige – i bogstaveligste forstand i ”samme spor”. I den forløbne uge blev 3 teams nemlig udpeget til at konkurrere om en spændende udviklingsplan for det gamle Kulkransspor i Sydhavnen i Aarhus, som er et problematisk område under udvikling. Her skal der indenfor få 100 meter både kunne rummes et skurlignende mødested for byens hjemløse og Danske Banks nye hovedkvarter. Spørgsmålet er, hvem der ”vinder” den byudvikling på lidt længere sigt. Bliver der plads til begge? Det lykkes nogle gange, men de allerfleste gange fortrænger udviklingen de oprindelige brugere i de nedslidte kvarterer, som så må finde andre steder at slå sig ned.

Henning Larsen, Cubo og SLA skal kæmpe om kulkranspor

Kulkransporet er blevet sammenlignet med New Yorks High Line, som igen er blevet brugt som symbol på et byfornyelsesmæssigt mesterværk igen og igen. Jeg har som mange andre taget turen i løbetøj på the High Line og i forhold til, at det er et stykke park poppet op midt i en by, hvor der er få parker – bortset fra Central Park – så er den en game changer. I Aarhus vil kulkransporet næppe få den samme ekstreme interesse for selve det at skabe et grønt område midt i en by, hvor der i forvejen maks er få hundrede meter til vand, skov eller grønne områder, vil næppe få nogle til at løfte et øjenbryn. Men at skabe en forbindelsesvej højt hævet over småbyggeri mellem station og havn kan blive rigtig spændende og kan med den rette løsning være med til at skabe et hype omkring en del af byen som er lidt glemt og klemt, mens udviklingen buldrer afsted på Aarhus Ø fra Åen over Dokk1 og videre ud.

For blot få år siden bekræftede vi alle i ejendomsbranchen hinanden i, at branchen jo ikke kunne blive likvid, sålænge de danske pensionskasser købte alting op og aldrig solgte ud igen. Sådan er det slet ikke længere.

I dag køber pensionskasserne fortsat med arme og ben men de er også begyndt at optimere deres porteføljer og sælger også ud. I denne uge kom endnu en sælger således ind på markedet. SEB Ejendomme har ellers ikke været særlig synlig på hverken køber eller sælger side, fordi pensionsselskabet ikke på samme måde som arbejdsmarkedspensionerne får nye likvider tilflydende i en lind strøm. Så mens der hos andre pensionskasser er et kapitaloverskud til ejendomsinvesteringer, så har det ikke været tilfældet hos SEB.

Men nu har selskabet afsøgt markedet sammen med Catella, og i fællesskab har de – hvilket nok ikke kommer bag på hverken markedet eller dem selv – kunnet dokumentere, at priserne var steget så meget, så det kunne være attraktivt at komme af med de 4 lejlighedsbyggerier i en klump i stedet for at gå og vente på at sælge dem en for en. Og i den anden ende har Core Property Management kunnet se en forretning i at opgradere og genudleje ejendommene til højere pris i takt med renoveringerne. I stedet vil SEB gå efter nye, bæredygtige bolig- og kontorejendomme – en strategi, der ikke er fremmed for flere af de øvrige store pensionskasser.

Læs SEB Ejendomme sælger 340 lejligheder til Core Property Management

I denne uge røg IKEAs nye byggeri i centrum af København gennem borgerrepræsentationen. Det bliver spektakulært. Ikke alene er det et spændende byggeri på et spændende sted – det har potentiale til at forandre en ellers lidt kedelig del af byen. Men det kan også igen sætte København på den internationale byudviklingsdagsorden, at vi får en IKEA i centrum af en storby, som primært henvender sig til cyklende kunder. Jeg tror endnu engang København kan skrive international historie her med sin bæredygtige tilgang og her hjælper IKEA på vej. Det er kendt over hele verden, og et nyt spændende et af slagsen kan være med til at markedsføre København som den by, hvor man tænker anderledes og nyt.

Læs IKEA får grønt lys til 37.000 kvm. varehus på Kalvebod Brygge

Det er ikke helt nemt at finde gode grundkøb i centrum af København eller Aarhus. Det er da også baggrunden for at stadig flere udviklere finder små lommer rundt omkring i oplandet.

I denne uge kunne Home Erhverv i Helsingør offentliggøre, at det var lykkedes at sælge Cirkus Benneweiss tidligere opmagasineringsplads i Dronningmølle til en udvikler, der blandt andet vil bygge 5 sommerhuse.

Læs Cirkus Benneweis´opstaldningsgrund er solgt til udvikler

Jeg er nok ikke den eneste, der sad med øjnene klistret til ruden som barn, når turen gik til Gilleleje, og ventede på at passere elefanterne på Strandvejen, men den slags lettere mærkelige oplevelser bliver der færre og færre af. Derfor er det også befriende at sindene kan komme i kog over en gang plastikmaling i Aarhus.

Det er vigtigt for en god byudvikling, at der nogle gange er elementer, der ryster og overrasker os. Kun på den måde får vi en levende og spændende by – og kun på den måde bliver der skabt værdi på længere sigt for den enkelte ejendomsbesidder i sammenhæng med det byrum, som ejendommen er en del af.

God pinseweekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Normal vil fortsætte succesen i Sverige med 100 nye butikker

Retail / onsdag 13. december 2017

Realdania: Der skal færre huse og flere mindre boliger i yderområder

Analyse / onsdag 13. december 2017

Field’s øger omsætningen på mad for fjerde år i træk efter satsning på restauranter

NYHEDER DANMARK / onsdag 13. december 2017

Den nye bydel Vinge giver kaos i Frederikssunds Kommunes økonomi

Byudvikling / onsdag 13. december 2017

Blackrock er tilbage i markedet – køber Danmarks 9. største center i Næstved

Retail, Transaktioner / onsdag 13. december 2017

K. G. Hansen skal bygge multihus til 140 millioner kr. i Billund Lufthavn

Byggeri / onsdag 13. december 2017

Kommende konferencer

Tirsdag den 16. januar kl. 09:00

AARHUS Due diligence

- ved køb og salg af fast ejendom

Torsdag den 25. januar kl. 09:00

Retail 2018

Jobmarked

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland