Solhuset i Hørsholm er 'Danmarks mest bæredygtige børnehave'. (foto: Christensen & Co Arkitekter)

Rambøll: Bæredygtige bygninger har 3-5 procent højere ejendoms- og udlejningsværdi

En tredjedel af den globale CO2-udledning kommer fra bygninger, ifølge EU-Kommissionen. Det er en væsentlig del af bevæggrunden for Rambølls ’Green Market Study’, der understøtter innovation og viden om bæredygtig udvikling i bygningssektoren. Undersøgelsen omfatter næsten 400 nordiske ejendoms- og bygningseksperter.

Ifølge rapporten har bæredygtighed langsomt men sikkert indtaget en central rolle i byggeindustrien.

– 90 procent af respondenterne regner bæredygtighed som et nødvendigt grundlag for, at et projekt bliver en succes.

– Sammenlignet med traditionelle bygninger har bæredygtige bygninger i gennemsnit 3-5 procent højere ejendoms- og udlejningsværdi, 5-10 procent lavere driftsudgifter, og 3-5 procent lavere ledighedsrater.

– ‘Udledning af farlige kemikalier fra byggematerialer’, ‘Kvalitet af dagslys og kunstigt lys’ og ‘Godt indeklima’ er de mest markante bidragsydere til sundhed og produktivitet i bygninger.

Ifølge Lars Riemann, Rambølls Executive Director for Byggeri, understreger undersøgelsen, at bæredygtighed i stigende grad ikke længere ses som alene en klima- og miljømæssig overvejelse.

– Et af de mest markante resultater af undersøgelsen er, at fokus på bæredygtighed i bygninger også bidrager til brugernes sundhed. Dette øger så igen en bygnings kommercielle attraktivitet og økonomiske værdi.

Rambøll har nu skabt et Liveable Building-koncept, der ser på andet og mere end de fysiske aspekter af en bygning – det inddrager for eksempel også sociale og kulturelle aspekter. En bygning skal designes og bygges, så den imødekommer behovene hos brugerne – for eksempel at sikre attraktive rum, hvor man kan interagere med hinanden. Dette er især relevant i lyset af, at EU-Kommissionen vurderer, at europæerne bruger 90 procent af deres tid indendørs.

Et godt eksempel på overførsel af disse Liveable Buildings-værdier til praksis er Solhuset – en vuggestue og børnehave i Hørsholm i Nordsjælland, som Rambøll skabte sammen med arkitekterne Christensen & co.

Solhuset er blevet kaldt Danmarks mest klimavenlige børnehave, og rummer blandt andet solpaneler til el og opvarmning, specialdesignede tagvinduer til ventilation og naturligt lys, samt græstag der forhindrer regnvand i at løbe for hurtigt af til skade for kloakkerne og samtidig fungerer som isolation for både varme og lyd.

Men endnu vigtigere er nok, at bygningen er designet og bygget til at fremme leg og læring, sundhed og velvære.

– Solhuset er en helt særligt institution, hvor man får en oplevelse af at være her. Det handler om lys og luft på en ny måde. Ikke mindst for børnene, der gennem leg samtidig lærer om solen og dagslysets betydning, siger Morten Slotved, Borgmester i Hørsholm Kommune.

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder