Ugen i Ejendom: Nyt hotel på central beliggenhed og kendte topadvokater strøg til tops

Hotelmarkedet er altid spændende. Jeg tror personligt, det har noget at gøre med de eksotiske associationer som rejselyst og fremmed indkvartering sætter i gang hos de fleste af os. Når det så er parret med nogle gigantiske investeringer og besværlige ejendomme, der langt om længe kommer ud at flyve i markedet, ja så er det historier, der forståeligt nok trækker mange læsere.

Læs ATP køber hotelprojekt med 650 værelser

Rygterne har længe svirret i markedet om, at den lidt “besværlige” ejendom på hjørnet af Kalvebod Brygge og Bernstorffsgade, var blevet solgt, men først i denne uge kom det frem, at det er den stærkt ekspanderende hotelkoncern Arp-Hansen, der har købt ejendommen. Blot 750 meter længere henne ad gaden ligger Arp-Hansens eksisterende lavprishotel Wakeup, som altså nu bliver suppleret med 585 værelser mere.

Læs Kalvebod Brygge 20 er solgt til Arp-Hansen

Samtidig er det værd at bemærke for markedet, at det endnu engang har vist sig, at det er endog særdeles vanskeligt at få ejendomme udlejet til domicilbrug i centrum af København. Og selvom Newsec havde fået overbevist Dreyers Fond om, at det også kunne være en god ide at udleje ejendommen til mindre lejere, så var det trods alt en bedre case med de nuværende priser i markedet at sælge fremfor at blive ved med at slås med udlejningen, som ikke er så nem på netop det sted. Samtidig er der – såfremt byggeriet på Postgrunden bliver godkendt – masser af nye kontorlokaler på vej i området, hvor PwC også har den gamle DSB ejendom på det modsatte hjørne, Kalvebod Brygge 32, til salg. Det bliver spændende at se, hvad den ejendom ender med at kunne bruges til.

Læs fra august Kæmpe interesse for ejendom på Kalvebod Brygge

Kvarteret, der i snart 20 år er blevet fremhævet hver gang nogle ville trække et eksempel på dårlig byudvikling op ad hatten, er stille og roligt ved at ændre karakter. Helt sker det nok ikke sålænge Vasbygade brager igennem området, men med eksisterende og kommende hoteller som Copenhagen Island Hotel, Tivoli Hotel, Wakeup, Cabinn, og Nordic Choice Hotels. I området ligger også Marriott, som sidste år blev solgt til ATP Ejendomme og PensionDanmark, så det bliver rigtig spændende at følge udviklingen og ikke mindst se, om det øgede peopleflow i området kommer til at ændre kvarterets omdømme.

Den 28. september holder vi Estate Medias årlige hotelkonference HotCop for 8. gang, og jeg glæder mig meget til at høre de seneste meldinger på, om der stadig er for få hotelværelser i København eller der fortsat er et potentiale. Ud fra mine egne erfaringer er det slet ikke der, vi er, når det gælder Aarhus og Aalborg. Der er fra et brugersynspunkt stadig brug for et meget større udvalg.

En række profiler trak også mange læsere i de forgangne uger. Det gjorde for eksempel historien om Anette Krarup, der skifter fra ELF til NPV. Begge er toneangivende udviklere i det københavnske marked, og krøllen på historien er, at Anette Krarup har været kæreste med NPVs frontprofil Jens Schaumann igennem et stykke tid. Det kan naturligvis give interessekonflikter, når man sidder i spidsen for en konkurrerende virksomhed, men det emne behøver ELF-ejer Ludvig Find nu ikke længere at bekymre sig om. Anette Krarup får en ejerandel i NPV som desuden ejes af familiemedlemmer til Jens Schaumann samt andre ledelsesprofiler som Kim Lautrup.

Læs Anette Krarup fra ELF til NPV

En anden af de personhistorier, der fyldte ugen var 3XNs Jack Renteria, der blev partner. Jack Renteria har i flere år arbejdet akkvisitivt for 3XN, og det var måske mere en overraskelse, at han faktisk ikke var partner end, at han blev det. Når man sidder på pressens side af branchen oplever man få profiler, der som for eksempel BIGs Kai-Uwe Bergmann, Danielsens Kasper Danielsen, Zesos Torben Juul og netop Jack Renteria for at nævne nogle forstår at tale ud over den arkitektfaglige vinkel og vinkle arkitektfirmaernes “historier”, så de bliver forstået bredt. Jeg ved, jeg bevæger mig på farlig grund her med stor risiko for at fornærme nogle, men arkitekter kan i egen forståelse af deres sprogbrug komme til at “putte” alt for meget med de gode historier.

Dermed når de ikke bredt ud, og dermed får de heller ikke den brede betydning for den samlede bygge- og ejendomsbranche og for samfundsudviklingen, som de på mange måder egentlig er berettiget til. Det er der nogle, der arbejder bevidst med at blive bedre til og ovenstående er nogle af eksemplerne. Jeg tror, det er den helt rigtige vej at gå for at give arkitekterne mere indflydelse på fremtidens byggerier – til alles fordel!

Læs Jack Renteria bliver partner i 3XN

Også advokaterne var på dagsordenen i denne uge, hvor opsummeringen af Legal 500’s seneste oversigt ramte Estate Medias nyheder. Der var ikke nogle overraskelser på toppen bortset fra, at Torben Schøn, der nu har forladt Bech-Bruun, endnu ikke var nået at gå ud af listen. Men som jeg ikke kunne lade være med at skrive i min kommentar til historien på LinkedIn, så er der altså ikke meget diversitet i den juridiske top. 6 mænd i nogenlunde samme alder udgør toppen af de bedst ratede danske ejendomsadvokater. Blandt dem er Kromann Reumerts Flemming Horn Andersen, som er ham, der er kommet med i collagen ovenfor til venstre.

Se her hvem der er på listen over de danske ejendomsadvokater

Det var også en af ugens nyheder, at det nye Pihl allerede har gjort sig så godt bemærket, at det er med i opløbet om at bygge det nye naturhistoriske museum. Projektet fortjener at blive flot og kan blive en af Københavns gode nye attraktioner. Personligt har jeg et par gange haft børn med på geologisk museum og selvom indholdet jo faktisk er rigtig spændende, så går man rundt i en lille tidslomme fra 50erne. Skal vi ikke bare sige, at set-upet ikke er bæredygtigt i en oplevelsestidsalder, og derfor er det helt på sin plads, at de mange spændende historier som geologien  og meget andet rummer får et egentligt oplevelsescenter.

Læs Pihl, MT Højgaard og Aarsleff konkurrerer om Naturhistorisk Museum

Endelig så var det endnu en uge, hvor en investor kunne offentliggøre, at der skal bygges 300 nye boliger i Odense på Coops gamle grund. Det var ikke godt for Danmark som helhed, at landets 3. største by haltede vækstmæssigt gevaldigt efter som den gjorde for bare få år siden, og derfor er det meget glædeligt, at der nu er kommet gang i det odenseanske marked. Odense er en vigtig by for Danmarks udvikling og ikke mindst i turistmæssig sammenhæng kan hele H.C. Andersen fortællingen og det nye museum komme til at spille en stadig større rolle, men det er nødvendigt at byen følger med. Og her ser det ud til, at den massive satsning på investeringer i udvikling af byen begynder at bære frugt.

Læs Coops gamle fjernlager bliver til 300 boliger

I denne uge havde jeg fornøjelse af at moderere Estate Medias årlige konference om finansiering. Selvom det nu er blevet langt lettere at få finansiering til diverse projekter, så var det spændende at høre hvordan løsningerne kan sættes sammen, så man fortsat begrænser risici mest muligt. Jeg kan huske fra flere interviews i begyndelsen af finanskrisen, hvordan aktører fra mange forskellige dele af branchen nævnte, at de var rådvilde. De var blevet så vant til ikke at prissætte risiko, at de ikke var i træning. Den træning har branchen været igennem af nød nu, og jeg tror vi har set en stejl men stabil læringskurve. Det er kun godt nyt!

Rigtig god weekend.






Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder