Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: MT Højgaard-boliger i Nærheden og spekulative kontorer klikkede mest

Det var etablerede spillere i nye boldgader, der stjal denne uges overskrifter. Carlsberg Byen valgte at sætte gang i spekulativt kontorbyggeri og MT Højgaard valgte at udvikle boliger i Hedehusenes Nærheden. Men også Københavns Lufthavn, der nu for alvor går i gang med at udvikle logistik, Rødovre Centrum der bare fortsætter og fortsætter ekspansionen og Hanstholm Havn, der samler på udenlandske enterprenører, trak overskrifter

Kamilla Sevel

lørdag 1. april 2017 11:10

MT Højgaards Christina Jørgensen og Nærhedens projektdirektør Ole Møllers håndtryk på 48 boliger i Nærheden blev en af ugens mest læste nyheder. Og det er også interessant på flere måder. Dels har MT Højgaard ikke gjort meget stads af sig i en periode og slet ikke på projektudviklingssiden og dels er det spændende, at boligudviklingsprojekterne nu for alvor skaber interesse også udenfor København.

Læs MT Højgaard udvikler 48 rækkehuse i Nærheden

Læs Nærheden fik arkitekturpris på Mipim

Læs 2E opfører 150 boliger i Nærheden

Endelig så var jeg måske ikke den eneste, der var lidt skeptisk, da Høje-Taastrup kommune for nogle år siden offentliggjorde, at nu ville der blive planlagt og udbygget en helt ny bydel i Hedehusene. Ganske vist er Realdania ind over, og det plejer at gøre chancen for succes større, men det virkede bare for to år siden alligevel lidt uoverskueligt hvor efterspørgslen skulle komme fra. Nu er den der og MT Højgaard griber altså chancen.

En anden stor nyhed i læsermæssig sammenhæng i denne uge var nyheden om, at Carlsberg Byen nu tror så meget på efterspørgslen, at der bliver sat 6.800 kvm. spekulativt kontorbyggeri i gang. Carlsberg Byen har med sine pensionsejere muskler i ryggen, men har hidtil primært haft stor succes med at udvikle og sælge små og mellemstore boliger. Men for at være sikker på at kunne matche efterspørgslen, når den er der, igangsætter Carlsberg Byen altså nu kontorbyggeri.

Det bliver Vilhelm Lauritzen der netop vandt en Mipim Award, der har skal tegne, mens BAM Danmark er totalentreprenør på projektet og  sammen med Nord Architects og EKJ skal opføre bygningen, der kommer til at ligge på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Bohrs Gade.

Læs Carlsberg Byen udvikler 6.800 kvm. spekulativt

Udover at investorerne nu kigger længere ud over København, så kigger de også på andre segmenter end de gjorde blot for få år siden. Et af de “varme” investeringsmål er logistikejendomme – måske knap så meget i Danmark endnu – men i udlandet er flere store fonde på vej frem, som investerer fokuseret i logistik. Derfor er det også rigtig interessant med Københavns Lufthavns planer for at udvikle et nyt 170.000 kvm. stort område til logistik-formål. Og med en ny planlov på vej, så er der mulighed for at bløde op på kriteriet om at alle aktiviteter skal være direkte lufthavnsorienterede.

Jeg har før på vores konferencer og også i min redaktionelle prioritering gjort opmærksom på det, men vil gerne understrege det igen: Man kan i min optik ikke undervurdere vores lufthavn. Selvfølgelig ved de fleste, at vi har en god lufthavn, der får masser af hæderspriser, men når jeg nogle gange hører udenlandske meningsdannere fortælle om, hvordan de satser hårdt på at få lufthavnen til at fungere optimalt for at understøtte hele regionens investeringsklima, så synes jeg nogle gange dens betydning bliver undervurderet i det hjemlige miljø.

Det er selvfølgelig lidt mere speget i Danmark, fordi lufthavnen ejes af en privat investor i modsætning til i Sverige, hvor et statsligt selskab driver alle lufthavne, men ikke desto mindre, så er den af essentiel betydning for hele hovedstadsregionens udvikling. Og da vi ved, at hovedstaden i ethvert land er med til at hive hele landet op, så er det derfor rigtig vigtigt, at lufthavnen bliver udbygget og får muligheden for vækst.

Læs Københavns Lufthavn søger investorer til 170.000 kvm.

En anden nyhed, der trak læsere var Arkitektgruppens regnskab. Projektudvikleren, der er en af de få rendyrkede projektudviklere, der klarede sig godt gennem krisen, fik et godt år med vækst i både omsætning og resultat og har formået at omstille sig til opgangen med en mere end fordobling af aktiviteterne i løbet af de sidste 5 år. Efter et par mislykkede forsøg på at trække en adm. direktør ind fra andre brancher for at forny og udvikle selskabet er det nu medejer Robin Feddern, der sidder ved roret på hovedkontoret på godset udenfor Odense.

Mens nogle projektudviklere bygger – kan vi kalde det relativt ensformigt, – hvilket blandt andet mediefolk har påpeget i den senere tid og som har ført intens debat på SoMe med sig, – så forsøger Arkitektgruppen også helt nye ting. Senest med deres upcycle byggeri i Ørestad. Upcycle er ligesom cirkulær økonomi ellers primært noget, der huserer som det nye sort i arkitektkredse, men som har lidt svært ved at komme ud over rampen i andre segmenter af branchen, selvom der naturligvis ikke er en eneste ved deres nogenlunde fulde fem i Danmark, der kunne finde på at argumentere imod det politisk absolut korrekte i at – groft sagt – genbruge materialer.

Læs Arkitektgruppen får overskud på 58 millioner kr.

Hollandske BAM skal bygge i Carlsberg Byen og de er ikke de eneste udenlandske entreprenører, der er på vej ind på det danske marked, der længe har haft et hul i udbuddet af store entreprenører. På de seneste regnskaber kan man se, at entreprenørerne i mellemklassen til dels er begyndt at kravle opad i størrelse for at fylde en del af hullet, men man kan også se, at når det gælder anlæg (og ikke byggeri) så er der faktisk flere, der nu byder ind. Det kunne man se på Hanstholm Havn, hvor 4 ud af 5 prækvalificerede er udenlandske entreprenører.

Læs 4 ud af 5 entreprenører er udenlandske på projekt til 500 millioner kr.

Og når vi nu er ved Nordjylland, så er det da fantastisk, at det faktisk begynder at gå bedre for aalborgensiske TK Development. TK så længe ud til at komme gennem krisens start uden de store problemer, men det var desværre bare en udskydning og ikke en permanent tilstand. Men nu ser det ud til, at Frede Clausen og Co. langt om længe er ved at komme tilbage på sporet og også kan få sparket nogle af de ophobede projekter ud over rampen. Også butikscentret Broen i Esbjerg er kommet i gang og har kunnet bidrage til positive værdireguleringer.

Læs TK Development tilbage i plus

Endnu en historie, der denne uge trak rigtig mange læsere, var den om, at Rødovre Centrum – Danmarks eneste storcenter i privat eje – nu har næsten fuldt udlejet på endnu en udvidelse. Andreasen-familien har formået at tilpasse sig en ekstrem hastig udvikling på trods af, at de ikke har det internationale eller institutionelle ejerskab, som hovedparten af de danske storcentre har. Det er ubetinget flot gået i en meget omskiftelig detailtid.

Læs Rødovre Centrum tæt på udsolgt

Den 8. juni skal jeg være moderator på vores tilbagevendende konference om Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet. Her har vi lånt et billede af Bach Gruppen, der også kom med et fint regnskab i denne uge, omend med kalkuleret tilbagegang. Men tilbage til billedet. Som aktør i ejendomsbranchen så stod de to fantastiske bølger – Vejles nye symbol – som et flot men dog trist minde om et projekt, der var tænkt godt men blev mødt af finanskrisens mur. Synligt som det er når man kører over Vejle Fjord broen. Men Trekantområdet – Danmarks industrihjerte – er for alvor kommet tilbage, og nu rejser alle 5 bølger sig snart og symboliserer Vejle Fjords bølger. Det kan man da kun blive glad i låget af på branchens vegne!

Læs Bach Gruppen fik overskud på 109 millioner kr. 

God weekend!

 

Kommentarer

Seneste nyt

Skatteminister: Nye boligskatter udskydes til 2024

Bolig / onsdag 23. oktober 2019

Koncenton og anden jysk udvikler køber op – vil bygge knap 10.000 kvm boliger på Fyn

Bolig, Investering, Transaktioner / onsdag 23. oktober 2019

EDC: Udskydelse af nye boligskatter rammer dele af boligmarkedet

Bolig / onsdag 23. oktober 2019

Overblik: Disse ejendomme har Freja solgt i 1. halvår

Pluss / onsdag 23. oktober 2019

Nordsjællandsk virksomhed køber kontorejendom i Birkerød

Pluss, Investering, Kontor, Transaktioner / onsdag 23. oktober 2019

ATP, Danica og Dades klar til store investeringer i shoppingcentre

Investering, Retail / onsdag 23. oktober 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 24. oktober kl. 09:00

Udviklings- og investeringsmuligheder i jyske byer

- få del i væksten i provinsen

Tirsdag den 29. oktober kl. 09:00

Due Diligence

- ved køb og salg af fast ejendom

Jobmarked

Nyeste opslag

Projektudviklingschef

     

     

Projektudviklingsdirektør

       

Estate Podcast


Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland