Estate Media –

Nyheder – Danmark

Regitze Lund (Foto: Newsec)

Laveste antal tomme logistikejendomme i otte år

Der har ikke været så få tomme lager- og logistikbygninger i næsten otte år – og tæt på hovedstaden er der ved at være mangel på nyere logistikejendomme.

Kristian Foss

tirsdag 28. februar 2017 9:25

Ved indgangen til 2017 stod kun 2,7 procent af landets industri-, lager- og logistikbygninger tomme – det laveste niveau siden april kvartal 2009 for næsten otte år siden. Det fremgår af tal fra Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler.

– Tallene afspejler især de senere års fremgang for industrien, som igen har fået brug for mere plads ikke bare til produktion, men også til lagre og logistikfunktioner. Samtidig øger den voksende nethandel behovet for lager- og logistikbygninger. Fremgangen har været konstant i flere år, nærmest kvartal for kvartal er der blevet færre tomme lokaler siden 2012, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. Aktuelt er omkring 1.700 lejemål og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk.

I 2007 stod mindre end halvanden procent af landets logistik- og industribygninger tomme, men med finanskrisen blev tomgangen tredoblet på blot tre år. De næste tre-fire år bed tomgangen sig fast i overkanten af fire procent, men siden er der kommet liv i flere og flere lokaler – svarende til et areal på omkring 1,5 millioner kvadratmeter.

– Vi kan registrere fremgangen over det meste af landet – både med færre tomme lokaler og tendens til stigende lejepriser. Basislejen er lidt højere nu, og udlejerne er er knap så tilbøjelige til at give en midlertidig lejerabat.  Fremgangen er stærkest ved hovedstaden, og Københavns omegn med kommuner som Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup og Rødovre har oplevet et kraftigt dyk i tomgangen og stigende lejeniveau, især det sidste halvandet-to år, siger Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver med ansvar for logistik i mæglerhuset Newsec Egeskov & Lindquist.

Kommet liv i de tomme bygninger
På kun et år er der kommet liv i 40 procent af de tomme lokaler i Københavns omegn. Dermed har området oplevet landets største dyk i tomgangen, som nu er under fire procent. Det er dog stadig et stykke over landsgennemsnittet, men kan ikke blive meget lavere, vurderer Regitze Lund.

– De tilbageværende, tomme bygninger er hovedsageligt ældre ejendomme, måske fra 1950’erne og 1960’erne. I dag efterspørger virksomhederne moderne og effektive bygninger med stor loftshøjde, med læsseramper og med god udvendig plads til fx modulvogntog. Derfor har kommunerne vest for København brug for at få bygget nyt til logistik, lager og produktion, siger Regitze Lund.

I Københavns omegn, Nordsjælland og Østsjælland (med fx Køge og Roskilde) ligger lejeniveauet på over 500 kroner per kvadratmeter (inklusive driftsudgifter) i kraft af beliggenheden tæt på hovedstaden. På landsplan er den gennemsnitlige, udbudte leje 333 kroner per kvadratmeter – lavest i Vestjylland med 199 kroner.

På landsplan er tomgangen for lager-, logistik- og produktionsbygninger det seneste år faldet fra tre til 2,7 procent. Den laveste tomgang – på blot 1,5 procent – har Vest- og Sydsjælland, mens Nordjylland følger lige efter med 1,7 procent.

Der bliver også bygget nyt inden for lager og logistik i disse år: Det nye Grønttorv, Copenhagen Markets, er åbnet i Høje-Taastrup og få kilometer derfra DSV’s hovedsæde og godsterminal. Novo Nordisk har varslet et nyt storlager i Hillerød, medicinalgrossisten Nomeco bygger et nordisk lager i Køge, tæt på PostNords nyligt varslede logistikcenter. Jysk vil udvide sit storlager ved Horsens, ligesom Stark-kæden bygger nyt lager ved Aarhus.

Kommentarer

Seneste nyt

Her er Danmarks PropTech-miljø

PropTech / onsdag 21. august 2019

Alma Property Partners åbner kontor i Danmark med ny landechef

Investering, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. august 2019

Almen boligforening bygger 226 boliger i Carlsberg Byen

Bolig, Byggeri, Investering, København / onsdag 21. august 2019

Kullegaard finder nye direktører og udvider ejerkredsen

Arkitektfirmaer, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. august 2019

Scandinavian Shopping Center Partners køber jysk center med 35 butikker

Pluss, Investering, Retail, Transaktioner / tirsdag 20. august 2019

Niam sælger 16.000 kvm til Region Hovedstaden

Pluss, Investering, København, Transaktioner / tirsdag 20. august 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Property manager/ejendomsadministrator

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland