Ugen i Ejendom: Bulldozere på vej og direktører der starter op for sig selv

Over hele landet står der ejendomme, der – helt ærligt – trænger til at blive revet ned. Men det er de færreste steder, at grebet endnu er blevet taget. Et af de steder er nu i Tårnby, hvor det nødvendige plangrundlag er på vej for at rive Tårnby Torv ned og det giver god mening. Men det kræver mod, og Tårnby bliver næppe det sidste. En af elementerne i Tårnby er et hotel, og det bliver så også en af mange.

Læs også AP Ejendomme vil rive Tårnby Torv ned

I denne uge havde jeg den ære at være moderator på HotCop 2017 hos PwC, og her lyttede næsten 100 deltagere betagede til tallene for hotelekspansion i Danmark. Mere end 50 procent vækst i markedet er på vej i disse år og dermed får vi langt flere hotelværelser af mange forskellige slags. En stor del af dem på oplagte beliggenheder, som for eksempel i nærheden af lufthavnen, hvor det har været nærmest spektakulært så få hoteller, der har været i forhold til andre europæiske lufthavne. Men på trods af den enorme ekspansion, så er der stadig et massivt underskud af internationale kæder i Danmark.

I denne uge kom internationale investorer også på besøg i København for blandt andet at lave interview til den kommende udgave af Estate Magasin, og de står på spring til at komme ind i det danske marked. Men de vil have kendte internationale kæder med dem. Kan det match laves, så er den ejendom, der kan huse dem meget værd. Vi får se i de kommende år om brands som Motel One, Holiday Inn, Intercontinental og mange flere får deres ståsted i det danske marked. Sikkert er det at skal det gå godt for de mange nye hoteller, så skal antallet af besøgende op. Og her er de internationale brands vigtige for de er nogle af de få, der tiltrækker kunder direkte og udenom Hotels.com eller booking.com men i deres egne loyalitetsprogrammer og dermed også folk, der går efter hvor kæden har hoteller.

Nogle af de mest læste nyheder denne uge blev om tidligere direktører i branchen, der er startet for sig selv. Det er der nemlig en lang række, der gør i øjeblikket. Og det gælder for eksempel Peter Toftager og Henriette Cajar, som var blandt dem, der var i Estate Medias nyhedsflow i denne uge. I ejendomsbranchen ser vi oftest bølgen af start-ups i nedgangstider, fordi folk bliver fyret og derfor prøver for sig selv, eller i opgangstider, fordi håbet er, at pengene sidder løst nok til at betale for konsulenter eller rådgivere. Det sidste er tilfældet i øjeblikket, hvor højkonjunkturen har indfundet sig.

Læs også SEB Bank mister frontfigur

Læs også Tidligere Orbicon-direktør stifter nyt selskab

Dog kun med forbehold. For denne uge udsendte mit statslige yndlingsorgan “det systemiske risikoråd” deres kvartårlige pressemeddelelse. Med omhyggeligt og tidskrævende fravalg af kancellisprog i min egen produktion, så bliver en professionel ordnørd alligevel varm om hjertet, når rådet skriver nedenstående om den “kontracykliske kapitalbuffersats”:

Der er fortsat høj risiko for pludselige ændringer i opfattelsen af risici og dermed kraftige fald i aktivpriserne. Rådet fastholder sin anbefaling om en kontracyklisk kapitalbuffersats på 0 pct. Den aktuelle udvikling tegner imidlertid et billede af, at risici i det finansielle system er under opbygning. Metoden bag Rådets anbefalinger om den kontracykliske kapitalbuffersats offentliggøres inden næste møde.

Og der kom faktisk en kraftig – og konkret – advarsel til ejendomsbranchen:

På erhvervsejendomsmarkedet er der fortsat kraftige prisstigninger på boligudlejnings- og kontorejendomme. På boligmarkedet er der nu fremgang i så godt som hele landet. Der er tegn på, at priserne på enfamiliehuse er steget i alle regioner i første halvår 2017, og prisstigningerne på ejerlejligheder i København er stadig høje.

Den samlede kreditvækst er beskeden, men udviklingen på ejendoms­markederne afspejler sig bl.a. i stigende boligudlån i København og Aarhus. De økonomiske udsigter og den lave risikoopfattelse kan give incitament til øget risikotagning hos kreditinstitutter og finansielle investorer. Det er vigtigt, at långivere, investorer og låntagere sikrer sig, at de kan modstå rentestigninger.

Hvis man har fulgt ejendomsbranchen nogle år, kunne man måske fristes til at sige, at det er det jo altid. Men det er alligevel værd at bemærke, at branchen altså nu opfordres direkte til det.

En kapacitetsbekymring er der i byggebranchen. I denne uge udkom Bygherreforeningen og Byggefaktas nyeste tal.

– Byggeriet boomer, og udviklingen fortsætter også ind i 2018. Pipelinen for de store projekter fortsætter med at vokse, og listen omfatter nu 492 projekter med byggestart 12 måneder frem, siger adm. direktør Jens Slott Johansen, fra Byggefakta, der leverer data til pipelinelisterne.

Læs også Bygherreforeningen advarer mod kapacitetsproblemer

Endnu et tegn på, at det går godt i ejendomsbranchen er mængden af nye aktører, der uden afsæt i ejendomsbranchen nu er på vej ind i branchen. En helt ny aktør i denne uge var den tidligere filmproducent Peter Aalbæk Jensen, der nu bygger Danmarks grønneste boliger.

Læs også Peter Ålbæk Jensen vil bygge Danmarks grønneste boliger i Hvidovre

Og så var det ikke verdens bedste uge for den aarhusianske udvikling. Først måtte festen for den nye letbane aflyses i Aarhus på grund af manglende sikkerhedsgodkendelse, og så var kommunen nødt til at melde ud, at det er foreløbig opgivet at finde ny direktør for teknik og miljø efter Erik Jespersen. Der er noget der tyder på, at der mangler en kærlig hånd i den forvaltning. Møgsager at stå med lige før et kommunalvalg.

Læs også Aarhus Byråd udskyder valg af ny direktør

Læs også Godt og dårligt nyt for Aarhus Letbane

Og det går heller ikke meget bedre i regionen i det midtjyske for her var der urent trav i tildelingen af den 2,2 milliarder kr. store kontrakt om et nyt psykiatrisk sygehus.

– Det har været en ulovlig tildeling. Det var ikke i orden, at regionen, efter tilbuddene blev afgivet, lavede om på konkurrenceparametre, som ikke havde været oplyst forinden. Mine klienter stævner regionen for at få fastlagt, at de skulle have haft kontrakten og dermed også den fortjeneste, de med rimelighed var berettiget til, siger Henrik Puggaard, der er advokat for ejendomsselskabet Bricks.

Så sådan blev det faktisk en ganske turbulent uge i det midtjyske.

Læs også Bricks og Kemp Lauritzen sagsøger Region Midtjylland

I næste uge sætter vi i Estate Media fokus på både Høje-Taastrup og Roskilde og på den anden side af København på Helsingør-Hørsholm og Hillerød. Her stammer en anden af ugens mest læste nyheder fra, da to kendisser i ejendomsbranchen handlede ejendommen med det kendte værtshus Strandborg i Helsingør.

Og så var det ugen, hvor andre kendisser også blandede sig i nyhedsstrømmen. Just Eat stifter Jesper Buch vil nemlig bygge nyt iværksættermekka på Frederiksberg.

Læs også Nyt iværksættermekka på Frederiksberg

Og for de inkarnerede butiksinteresserede, ja så åbnede Rødovre Centrum i denne uge med en stor udvidelse, der skal ruste centret til at fastholde sin position i en tid, hvor flere andre centre i området som Vanløses Kronen melder sin snarlige ankomst. Så måske er det her weekenden skal bruges, hvis man ikke har allerede har nået at tjekke det ud.

Læs også Rødovre Centrum udvider med 15 nye butikker

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder