Peter Toftager.

SEB Bank mister frontfigur på ejendomme

Siden februar 2008 har Peter Toftager været SEBs Head of Real Estate Finance. Men nu er det slut. Peter Toftager har besluttet at starte for sig selv med virksomheden Trefa.

– Jeg er blevet 47 år, og jeg synes, at jeg har gjort mit til, at SEBs ejendomsfinansieringsafdeling er kommet godt op at køre. Jeg har derfor tænkt over, om jeg ville lave det samme de næste 20-25 år. Svaret blev nej, fordi jeg savner entreprenante udfordringer, siger Peter Toftager.

Derfor har han igennem de seneste måneder talt med investorer fra den anden side af bordet.

– Der er ikke den samme fokus på passivsiden som på aktivsiden. Større investorer bruger ofte meget krudt på fremskaffelsen af egenkapitalen, og driver i det hele taget aktivsiden intensivt og dygtigt for at levere det bedste afkast til deres investorer. Men ofte får gælden ikke helt den samme opmærksomhed, hvilket kan betyde forhøjede låneomkostninger, men også strammere vilkår, pantsætninger eller covenants. Jeg tror på, at der er en niche indenfor gældsrådgivning, hvor professionelle investorer vil betale for at få ad hoc bistand til optimering også på passivsiden og dermed forbedre deres samlede IRR.

Et andet fokusområde vil være OPP-området, hvor Peter Toftager forventer, at der fortsat vil være et solidt antal sager. Her vil der være behov for en bred projektleder-rolle, hvor mange fagdiscipliner indenfor ejendomsbranchen skal bindes sammen i en udbudsproces.

– Mine fremtidige kunder kan være alt fra den mindre developer til større fonde og pensionskasser samt SEB, som har givet håndslag på også at bruge mig i forbindelse med lidt mere komplicerede sager, siger Peter Toftager, der forventer at tære på familiens opsparing de første måneder som konsulent.

Aflønningsmæssigt er der ikke nogen fastlåste vilkår.

– Enten kan det blive på almindelige konsulentvilkår eller det kan være i form af succesbetaling, hvis jeg for eksempel kan være med til at skaffe en årlig besparelse på 1 million kr. på en gældsanalyse over 3 år, som så splittes 75-25. Det kan jo godt være, at man har et godt projekt, men ikke er god til at gå i banken eller at man kommer udefra og ikke kender det danske system. I sådanne tilfælde kan jeg rykke ind som bisidder og rådgive kunden samt samle processen op efter mødet med banken, siger Peter Toftager

Læs også Peter Toftager fylder 40





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder