Claus Hommelhoff til højre her sammen med Rune Kilden.

Kilden og Hommelhoff holdt rejsegilde: 80 procent er nu udlejet i Pakhusene

Torsdag var der rejsegilde på Pakhusene på Aarhus Ø. Og selvom ideen adskillige gange er blevet dømt ude, så var det en glad developer Rune Kilden, der sammen med med-investor Claus Hommelhoff, i dag kunne byde velkommen til et rejsegilde, hvor man samtidig kunne fejre, at 80 procent er udlejet.

– Kontormarkedet er først nu ved at vågne. Der var mange i markedet, der syntes, at vi var lidt tossede, da vi gik i gang med boliger i LightHouse. Og det synes de sikkert også nu, når vi går i gang med et kontorhus uden lejere. Men LightHouse stod stort set færdigt, da markedet for alvor kom i gang. Så jeg vælger at tro, at vi er rigtig gode til at time vores projekter, sagde Rune Kilden til Estate Media i forbindelse med lanceringen af Pakhusene.

Og det er der altså noget, der tyder på, at han faktisk havde ret i. Blandt de større lejere er ingeniørfirmaet Moe, advokatfirmaet Interlex og arkitektfirmaet Aart, der også har tegnet projektet.

Pakhusene er et markant projekt på Aarhus Ø, der nu er kommet i fuld gang. Det består af fem punkthuse på tilsammen cirka 35.000 kvm. I første byggefase, som der altså var rejsegilde på torsdag, opføres tre af husene på i alt cirka 15.000 kvm., hvoraf den ene bygning på cirka 9.000 kvm. bliver til erhverv og 6.000 kvm. til ejerlejligheder. Der vil være mulighed for at leje erhvervsarealer fra ca. 500 kvm. til ca. 8.000 kvm.

Og pakhusene  er ikke bare et almindeligt kontorbyggeri, men derfor vil konsortiet bag alligevel gerne afhænde det til en slutinvestor. For at honorere det og gøre det interessant er der allerede gjort nogle ekstra investeringer, der kan være med til at gøre investeringen mere interessant for investorer på den lange bane.

Pakhusene på Aarhus Ø.
Pakhusene ligger tæt på Isbjerget på Aarhus Ø.

– Rigtig mange investorer vil gerne investere i en domicilejendom med en lejer. Men hele grundtanken i Pakhusene er, at mange lejere skal deles om ejendommen. Derfor har vi også forsøgt at imødekomme risikoen for, at de enkelte kontorstørrelser ikke passer fremadrettet. Hver etage bliver for eksempel isoleret set på 1.000 kvm. Men vi har allerede i projekteringen sørget for at lave huller i betonen til trapper, som vi så har lukket til igen. På den måde bliver det nemt at åbne op, hvis der kommer en lejer, der gerne vil leje flere end 1.000 kvm. Hver etage kan også underopdeles i 4 enheder, fordi vi allerede har sørget for, at det brandmæssigt er forberedt til det, siger Rune Kilden.

 

Pakhusene er anderledes på en lang række punkter. Projektet kombinerer kontor og bolig for på den måde at skabe liv og diversitet.

– Den unikke kombination af boliger og erhverv er med til at sikre, at det bliver “Bygningen der aldrig sover”. Desuden har vi ladet os inspirere af den måde som mange andre brancher arbejder og forsøgt at overføre den til en kontorejendom. I IT-branchen taler man om open source programmer, som alle har tilgang til, og sådan ser vi udviklingen af Pakhusene. Vi vil gerne have lejerne til at engagere sig i ejendommen i stedet for at være passive brugere af en fysisk ramme. Derfor ved vi heller ikke, hvordan det udvikler sig, siger Rune Kilden.

Kantinen kommer mere til at ligne restauranten på et hotel end en traditionel kantine i en virksomhed.

– Vi låner lidt fra hotelbranchens tilgang om, at man skal have en oplevelse og ikke bare et sted at være. Jeg tror mange synes, det er lidt ufedt at sidde i en traditionel kantine. Samtidig skeler vi til de krav og materialer, som præger hotelverdenen ikke mindst når det gælder drift og vedligehold, hvor de skal holde til en del, siger Rune Kilden, der også var manden bag udviklingen af Scandic Hotel City i Aarhus og derfor kender til hotelverdenen.

Konsortiet bag Pakhusene har yderligere to etaper at gå videre med i Aarhus. Kvm. prisen i Pakhusene bliver 1.200-1.300 kr. per kvm. Det er dyrere end i de ældre ejendomme i centrum af Aarhus, hvor kontorer typisk kan lejes for omkring 1.000-1.100 kr. per kvm.

Pakhusene er tegnet af Aart Architects og ligger tæt ved de markante Isbjerget og Lighthouse.
Pakhusene er tegnet af Aart Architects og ligger tæt ved de markante Isbjerget og Lighthouse.

– Kvm. i Pakhusene bliver meget effektive og kan indrettes præcis efter behov. Men det er en anden tankegang, fordi man i højere grad skal se på omkostningen per medarbejder i stedet for kvm. prisen. Derfor tror vi, at Pakhusene på grund af effektiviteten og dele-økonomien fuldt ud kan konkurrere med den eksisterende kontormasse vurderet på omkostninger per medarbejder. Samtidig ser vi det som en mulighed for, at man som virksomhed kan flytte på havnefronten og få adgang til en masse nye faciliteter uden at øge de samlede omkostninger, siger Rune Kilden.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder